biden va placer sur liste noire 59 firmes chinoises de defense et tech

El president dels Estats Units, Joe Biden, i el president rus, Vladímir Putin, s'enfronten dimecres en la seva primera reunió des que Biden va assumir el càrrec, amb probables desacords i poques expectatives que es produeixin avenços.

Els dos han dit que esperen que les seves converses en una majestuosa vila a la vora de l'estany a Ginebra puguin conduir a unes relacions més estables i predictibles, tot i que segueixen estant en desacord en tot, des del control d'armes i el ciberassetjament fins a la interferència electoral i Ucraïna, recull Reuters.

"No esperem un gran conjunt de resultats d'aquesta reunió", va dir un alt funcionari nord-americà als periodistes a bord de l'Air Force One mentre Biden volava a Ginebra, dient que s'espera que els dos parlin durant quatre o cinc hores a partir de la 1 de la tarda (11:00 GMT).

"No estic segur que s'arribi a cap acord", va dir l'assessor de política exterior de Putin, Yuri Ushakov.

Les relacions s'han deteriorat durant anys, sobretot amb l'annexió de Crimea d'Ucraïna el 2014, la seva intervenció a Síria el 2015 i les acusacions dels Estats Units -negadas per Moscou- de la seva intromissió en les eleccions de 2016 que van portar Donald Trump a la Casa Blanca.

Van empitjorar encara més al març, quan Biden va dir que pensava que Putin era un "assassí", cosa que va portar Rússia a retirar el seu ambaixador a Washington per fer consultes. Els Estats Units va retirar al seu ambaixador a l'abril. Cap dels dos ha tornat des de llavors.

L'alt funcionari nord-americà va dir que els Estats Units pretenia establir un conjunt de "tasques" -jerga de Washington per assignar ajudants per treballar en assumptes específics- "sobre àrees en què treballar junts pot fer avançar els nostres interessos nacionals i fer el món més segur".

El control d'armes és un àmbit en el qual històricament s'ha pogut avançar tot i els acords més amplis.

Noticias relacionadas

contador