france etats unis usa flags drapeaux

L'ocupació al sector privat dels Estats Units es frena al novembre i crea 127.000 llocs de treball, segons l'informe de la consultora privada ADP. La xifra s'ha situat notablement per sota de les estimacions del consens, que n'anticipaven una dada de 200.000, i de la dada oficial de l'octubre, que es va situar als 261.000. La dada, recalca ADP, és la pitjor des del gener del 2021.

Segons la mida de l'empresa, les petites, entre les quals l'estudi considera aquelles que tenen entre 1 i 19 treballadors, van registrar un increment de 5.000 llocs de treball. En el cas de les companyies amb entre 20 i 49 treballadors, es va produir una contracció de 56.000 llocs de treball

Les entitats de mida mitjana, d'entre 50 i 249 treballadors, van veure créixer les seves nòmines en 283.000, mentre que les de 250-499 treballadors van destruir uns 37.000 llocs de treball en comparació amb els 29.000 creats al mes anterior. Per acabar, les empreses de més de 500 treballadors van perdre 68.000 nòmines.

Per sectors, la mineria va incorporar 16.000 nous treballadors, mentre que la construcció en va perdre 2.000 i el sector manufacturer, uns 100.000.

Pel que fa al sector serveis, les alces més grans es van registrar a l'hostaleria, on es van crear 224.000 llocs de treball, mentre que la indústria del transport i els serveis educatius i sanitaris van sumar 62.000 i 55.000 nòmines, respectivament. Al costat contrari de la balança, els sectors financer, de negocis i els informatius van destruir uns 34.000, 77.000 i 25.000 llocs de treball, respectivament.

"Els punts d'inflexió poden ser difícils de captar al mercat laboral, però les nostres dades suggereixen que l'enduriment de la Reserva Federal està repercutint en la creació d'ocupació i en els guanys salarials", ha indicat Nela Richardson, economista en cap d'ADP. Així mateix, Richardson ha recalcat que "les empreses ja no estan en mode d'hiperreemplaçament": "Hi ha menys persones que renuncien a la feina i la recuperació postpandèmica s'està estabilitzant".

VALORACIONS DELS EXPERTS

Les dades ofertes per ADP segueixen sense convèncer molts analistes, ja que consideren que fa molt que van deixar de ser fiables. És el cas dels experts de Pantheon Macroeconomics, que subratllen que es mantenen en la seva estimació que la primera economia del món crearà al voltant de 250.000 llocs de treball privat al novembre.

“Aquesta és només la quarta vegada que es publica l'estimació de les nòmines privades amb la seva nova metodologia, per la qual cosa tenim molt poc historial per jutjar-ne la fiabilitat”, indiquen, alhora que assenyalen que “a l'agost i al setembre, l'estimació va ser molt inferior a l'oficial, però a l'octubre va ser a tocar”.

Tot i això, els experts de la companyia britànica asseguren que “no tenim manera de saber si finalment resultarà sistemàticament esbiaixada, de manera que fins que tinguem dades suficients per emetre'n un judici, ignorarem ADP”.

“Les dades d'ocupació de les petites empreses de Homebase suggereixen que les nòmines del novembre van sorgir uns 250.000. El risc net d'aquesta previsió probablement sigui a la baixa, a causa de l'augment de les sol·licituds de subsidi d'atur a les últimes setmanes, però és més probable que els danys siguin visibles al desembre”, sentencien.

Noticias relacionadas

contador