cbmichael o rourke short1

Els candidats demòcrates que volen representar el partit davant del president dels Estats Units, Donald Trump, han mostrat aquest dimecres les divisions internes sobre la possible eliminació de l'assegurança privada en el marc del primer debat presidencial.

A la primera ronda de debats, diversos candidats també s'han enfrontat en matèria de política fronterera en un intent per captar l'atenció i demostrar que són capaços de fer front a Trump en les eleccions de novembre de 2020.

L'excongressista Beto O'Rourke ha estat el candidat més atacat durant el debat, durant el qual han participat altres nou demòcrates. S'ha enfrontat l'exsecretari d'Habitatge Julian Castro i l'alcalde de Nova York, Bill de Blasio.

La batalla per l'atenció sanitària ha començat quan s'ha demanat als candidats que aixequessin la mà si donaven suport a l'eliminació de l'assegurança privada. Només la senadora nord-americana Elizabeth Warren i De Blasio ho van fer, però ràpidament van desafiar els altre vuit candidats.

Warren, el suport de la qual ha pujat en les enquestes, ha assenyalat que l'assegurança privada s'estava aprofitant dels nord-americans. La senadora defensa un enfocament de Medicare per a tots patrocinat pel govern i ha criticat aquells que diuen que no és políticament factible.

"El que realment t'estan dient és que simplement no lluitaran per això. La sanitat és un dret bàsic i lluitaré per això", ha recalcat.

Després d'anys defensant la històrica llei de sanitat de l'expresident demòcrata Barack Obama coneguda com a Obamacare dels intents republicans de revocar-la, els demòcrates han lluitat durant la campanya per posar-se d'acord sobre el millor enfocament per solucionar-ho.

L'enfocament de Medicare per a tots impulsat per Warren i el senador nord-americà Bernie Sanders, que va obtenir suport al Congrés, crearia un pla operat pel govern que eliminaria les assegurances privades. Es basa en el programa sanitari del govern de Medicare per a gent gran.

Per la seva banda, O'Rourke ha indicat que l'assegurança privada és "fonamental per a la nostra capacitat d'aconseguir que tots siguin atesos", però De Blasio el va interrompre. "Congressista O'Rourke, l'assegurança privada no funciona per a desenes de milions de nord-americans quan es parla dels copagaments, no està funcionant. Com pot defensar un sistema que no funciona?", ha preguntat.

INTERCANVIS INTENSOS

O'Rourke també ha estat atacat per Castro per la separació de famílies i la detenció de migrants a la frontera sud. Castro va dir que despenalitzaria els encreuaments fronterers dels migrants, que segons ell havia conduït a la separació de les famílies.

O'Rourke ha assenyalat que com a congressista va ajudar a presentar un projecte de llei que garantiria que aquells que busquen asil i refugi als Estats Units no siguin criminalitzats.

Castro ha respost dient: "No estic parlant dels que estan buscant asil, estic parlant de tots els altres". A més, ha acusat O'Rourke de no fer la seva feina.

Els demòcrates també han criticat les polítiques econòmiques de Trump, dient que havien beneficiat els rics a costa dels nord-americans que treballen i qualificant les seves polítiques de frontera de cruels.

Trump va insinuar que no reaccionaria al debat en directe a través del seu compte a la xarxa social Twitter, però poc després que comencés ha publicat: "AVORRIT!".

contador