1632386660 facebook 35034831920

La identitat de la denunciant de Facebook que va publicar desenes de milers de pàgines d'investigacions i documents interns de l'empresa s'ha rellevat per fi. Es tracta de Frances Haugen, que ha concedit una entrevista per al programa 60 Minutes, de la CBS, aquest diumenge a la nit.

La exgerent de producte de Facebook, Haugen, de 37 anys, diu que els documents interns mostren que Facebook sap que les seves plataformes s'utilitzen per difondre odi, violència i desinformació, i que ha tractat d'ocultar aquesta evidència.

Haugen és la denunciant que va filtrar milers de pàgines d'investigacions internes i documents que han creat una veritable tempesta a Facebook.

"El que vaig veure al Facebook una vegada i una altra va ser que hi havia conflictes d'interessos entre el que era bo per al públic i el que era bo per a Facebook, i Facebook una vegada i una altra ha optat per prioritzar els seus propis interessos, com guanyar més diners", ha declarat Haugen a 60 Minutes.

El periodista de 60 Minutes, Scott Pelly, va citar un document intern de Facebook que deia: "Tenim proves d'una varietat de fonts que el discurs d'odi, el discurs polític fragmentador i la informació errònia a Facebook i la família d'aplicacions estan afectant societats de tot el món".

Haugen va presentar almenys vuit queixes davant la Comissió de Borsa i Valors fa al voltant d'un mes, al·legant que l'empresa amaga la investigació sobre les seves deficiències als inversors i al públic. També va compartir els documents amb The Wall Street Journal, que va publicar una investigació de diverses parts que mostra que Facebook estava al corrent dels problemes amb les seves aplicacions, incloent-hi els efectes negatius de la desinformació i el dany causat, especialment a les nenes, per Instagram, com recull CNN.

Haugen testificarà aquest dimarts davant la subcomissió de Protecció al Consumidor, Seguretat de Productes i Seguretat de Dades del Senat.

Facebook ha rebutjat amb èmfasi els informes, qualificant moltes de les afirmacions com "enganyoses" i argumentant que les seves aplicacions fan més bé que malament.

"Cada dia, els nostres equips han d'equilibrar la protecció de la capacitat de milers de milions de persones per expressar-se obertament amb la necessitat de mantenir la nostra plataforma en un lloc segur i positiu", ha declarat la portaveu de Facebook, Lena Pietsch, en un comunicat a CNN Business immediatament després de l'entrevista de Haugen a 60 Minutes.

Unes hores després de l'emissió, Pietsch va publicar una declaració de més de 700 paraules en la qual va assenyalar que l'entrevista "va utilitzar materials de l'empresa per explicar una història enganyosa sobre la investigació que fem per millorar els nostres productes".

Haugen va dir que creu que el fundador i conseller delegat de Facebook, Mark Zuckerberg, "mai es va proposar crear una plataforma d'odi, però havia permès que es prenguin decisions en què els efectes secundaris d'aquestes decisions són que el contingut d'odi i polaritzador obté més distribució i més abast".

L'algoritme de Facebook que està dissenyat per mostrar als usuaris contingut amb el qual és més probable que interactuïn és responsable de molts dels seus problemes, segons Haugen.

"Una de les conseqüències de com Facebook està seleccionant aquest contingut avui dia és que l'està optimitzant per a contingut que genera fragmentació, (...) la seva pròpia investigació mostra que el contingut que és d'odi, que genera divisió, que és polaritzador , és més fàcil que inspiri a la gent a la ira que a altres emocions", va dir Haugen.

Va afegir que si bé "ningú a Facebook és malèvol, els incentius estan desalineats".

"Facebook guanya més diners quan es consumeix més contingut. La gent gaudeix interactuant amb coses que provoquen una reacció emocional. Com més ira és a la qual s'exposen, més interactuen i més consumeixen", va declarar Haugen.

contador