• L'organisme insisteix en crear un registre d'usuaris de monedes virtuals

L'anonimat que ofereix l'ús de les monedes digitals és un dels principals atractius dels diners virtual per usar-lo en activitats delictives. Especialment el crim virtual fa servir aquest mecanisme de pagament per finançar-se o exigir rescats, com s'ha vist en recents accions d'atacs virtuals a grans companyies. No obstant això, segons un informe de la Unió Europea (UE) el crim organitzat no s'ha deixat portar per la "febre digital" i utilitza el bitcoin o qualsevol de les altres divises virtuals "en comptades ocasions".

Recull 'Coindesk' el text, en què s'exposa que les limitacions tecnològiques i la falta d'experiència són les raons fonamentals d'aquest baix ràtio d'ús. "Les poques investigacions que s'han realitzat sobre monedes virtuals mostren que pel que sembla són rarament utilitzades per organitzacions criminals. Si bé poden oferir grans possibilitats a causa de les característiques de les monedes virtuals (l'anonimat en particular), el nivell de capacitat és menor a causa de l'alta tecnologia requerida".

La Comissió Europea insisteix en crear un registre d'usuaris de monedes virtuals

L'informe també assenyala que alguns "poden tenir cert interès en fer servir les monedes virtuals per finançar activitats terroristes", però no ofereixen exemples específics i les deficiències tècniques se citen de nou com un factor limitant. Al final, els autors argumenten que la manca d'un marc jurídic a escala de la UE crea vulnerabilitats en el front de monitorització de transaccions.

Pel que fa a possibles solucions, l'estudi advoca per la creació d'una base de dades d'usuaris i de les direccions associades a les carteres virtuals. No és la primera vegada que es reclama tenir més control sobre la traçabilitat de les transaccions amb divises digitals, una via que atreu les crítiques dels defensors de la tecnologia i la privacitat en general.

"La Comissió publicarà un informe que s'acompanyarà, si cal, de propostes incloses, si escau, en relació amb les monedes virtuals, l'atorgament de poders per establir i mantenir una base de dades central que registri les identitats dels usuaris i les adreces de carteres accessibles a les UIF, així com formularis d'autodeclaració per a l'ús de les monedes virtuals", recull l'informe.

Noticias relacionadas

contador