• Els de Cupertino busquen objectius als quals destinar els 163.000 milions de dòlars d'efectiu net que guarda als seus comptes
  • L'iPhone no va complir amb les expectatives de vendes encara que el seu llançament tardà i el seu elevat preu mitjà el fan veure amb bons ulls
ep tim cook

L'increment fins als 796 dòlars del preu mitjà de l'iPhone i l'anunci de Luca Maestri, director financer d'Apple, que planegen reduir el seu actual saldo efectiu de 163.000 milions de dòlars fins a zero, han alleujat les preocupacions dels inversors.

  • 169,30$
  • -0,35%

Tot i no haver complert amb la previsió d'ingressos, Apple ha superat amb nota la presentació de resultats del primer trimestre fiscal de 2018, corresponent als mesos entre octubre i desembre. L'aposta dels de Cupertino per l'iPhone X, el model commemoratiu del desè aniversari del dispositiu estrella de la poma, semblava fins aquest informe estar abocat al fracàs. La reducció de la producció d'aquest dispositiu durant el següent trimestre feia pensar que les vendes del telèfon intel·ligent estaven molt per sota del que el mercat havia estimat.

Apple va vendre 77.300.000 d'iPhone al llarg del trimestre, davant els 80 milions que indicaven les previsions

Després de conèixer les dades, les estimacions van encertar que les vendes estarien per sota del que en un primer moment es va pensar, però no tant com molts catastrofistes van apuntar durantels últims dies. Apple va vendre 77.300.000 d'iPhone al llarg del trimestre, davant els 80 milions que indicaven les previsions. La dada propera, encara que un 1% menys, a la de vendes del primer trimestre fiscal de 2017 no reflecteix de veritat l'impacte positiu de l'iPhone X sobre el compte de resultats de la companyia. Els de Cupertino van facturar més de 61.576 milions de dòlars, gairebé el 70% del total d'ingressos.

L'iPhone X i el seu preu de més de 1.000 euros per dispositiu han disparat el preu mitjà dels smartphones d'Apple. Els telèfons de la poma van costar de mitjana 796 dòlars durant el primer trimestre fiscal de 2018, davant els 617 dòlars de mitjana que va registrar durant el trimestre passat i els 694 dòlars que valien de mitjana els iPhones durant el mateix trimestre de l'exercici passat. A més, des de la companyia destaquen que el llançament de l'últim terminal d'Apple va ser més tardà del que és normal, no va arribar a les botigues fins al novembre, amb la qual cosa l'efecte sobre el compte d'ingressos no ha estat tan intens com el d'altres llançaments en anys anteriors.

L'optimisme que transmeten les dades s'ha reflectit en les paraules de Tim Cook, conseller delegat d'Apple, que obria la conferència amb analistes afirmant que es tractava del "millor trimestre en la història d'Apple". I tornava a treure pit assegurant que "hem aconseguit també creuar una fita molt important, amb la nostra base instal·lada de dispositius actius superant els 1.300 milions d'unitats al gener. Això suposa un increment del 30% en tan sols dos anys, cosa que evidencia la popularitat dels nostres productes i la lleialtat i satisfacció dels nostres clients".

APPLE TÉ DINERS PER SORTIR DE COMPRES

Dins la ronda de bones notícies dels de Cupertino als inversors, Luca Maestri, director financer d'Apple, va anunciar la notícia que segurament més soroll generarà durant els propers mesos. Apple planeja gastar els 163.000 milions d'efectiu net que té. "La nostra posició actual de caixa neta és de 163.000 milions de dòlars, i a causa de la major flexibilitat financera i operativa de l'accés al nostre efectiu a l'estranger, ens estem enfocant a neutralitzar l'efectiu net al llarg del temps".

Maestri va donar poques pistes sobre el calendari d'actuacions, va explicar que actualitzarien "els plans específics d'assignació de capital durant la presentació dels resultats del segon trimestre fiscal, d'acord amb el calendari d'actualitzacions anunciat". Encara no queda clar si la reducció de l'efectiu net vindria en forma de devolució de capital als accionistes, despeses de capital o adquisicions, cosa que sí que sembla clar és que la notícia ha agradat als inversors.

ELS SERVEIS, LA SEGONA FONT D'INGRESSOS

Al desglossament per línies de negoci d'Apple, ressalta el pas endavant que han donat els serveis. AppleCare, Apple Play, aplicacions, contingut.. l'oferta dels de Cupertino és cada vegada més variada i rendible. La companyia va ingressar més de 8.400 milions de dòlars durant el primer trimestre fiscal del 2018 i va confirmar com la segona línia de negoci que més ingressos dóna per sobre dels iPad i els ordinadors Mac. La dada suposa un creixement d'un 18% davant el mateix període de l'exercici passat.

Apple Watch és l'altre guanyador de la presentació de resultats. El rellotge intel·ligent d'Apple ha aconseguit per fi conquistar els clients i impulsa la línia dels productes secundaris dels de Cupertino fins als més de 5.400 milions de dòlars, un 70% més que durant el trimestre passat i un 36% més que durant el mateix trimestre de l'exercici passat.

LES GRANS XIFRES

L'informe de resultats es completa amb què Apple va obtenir durant el seu primer trimestre fiscal (últim trimestre del 2017) un benefici de 20.065 milions de dòlars, xifra que suposa un 12% més que durant el mateix període de l'any anterior. El benefici net per acció va ser de 3,89 dòlars enfront dels 3,36 que va obtenir durant els últims tres mesos de 2016, fet que suposa una millora del 16%. La tecnològica va registrar uns ingressos rècord durant l'últim trimestre de 2017 de 88.300 milions de dòlars, un 13% més davant de l'últim període de 2017, quan les vendes van ascendir als 78.350 milions.

Noticias relacionadas

contador