zuckerberg
Chip Somodevilla/Getty Images

Els EUA vol fer que Mark Zuckerberg vagi per terra. La Comissió Federal de Comerç dels Estats Units (FTC, per les sigles en anglès), en conjunt amb una coalició de fiscals de 46 estats del país, ha presentat aquest dimecres una demanda contra Facebook per desmuntar per peces el seu imperi. I així és com planeja fer-ho.

  • 493,50$
  • -0,52%

Facebook és dolenta per als nord-americans. En aquesta afirmació es fonamenta la demanda presentada, que acusa la popular xarxa social de conductes anticompetitives per alimentar el seu monopoli durant anys.

Es veurà obligat Zuckerberg a desinvertir en WhatsApp i Instagram, dos dels seus grans cavalls de Troia? No. Almenys, de moment. Sally Hubard, de l'Open Market Institute, ha reconegut a Recode que el procés judicial es pot allargar durant anys fins que s'arribi a un veredicte vinculant. Altres experts apunten el mitjà nord-americà que el primer judici pot començar, com a molt aviat, el 2022.

Zuckerberg no és ximple. Facebook fa temps que està entremesclant els negocis de les seves companyies, de manera que quan arribi el veredicte, en cas de no ser favorable, pot ser que ja no hi hagi res per poder separar per peces. El 2019, la companyia va anunciar que començaria a fusionar la infraestructura tècnica dels seus sistemes de missatges directes usats per la pròpia xarxa social, Instagram i WhatsApp. De cara al futur, la tecnològica aspira a connectar el negoci publicitari de Facebook i Instagram amb el de WhatsApp, el seu principal aposta en aquest sentit.

"RES HA CANVIAT A CURT TERMINI"

"El Govern té un cas difícil", reconeix Donald Polden, expert en legislació antimonopoli, en declaracions a MarketWatch. "A la gent li agrada el seu servei (com en el cas de Google), i és gratis", continua. "No tens una situació en què el preu és alt i és una cosa difícil d'adquirir, sinó que tot està fonamentat en les queixes dels seus competidors", postil·la.

"Els jutjats no van a empassar això", afirma l'analista Colin Sebastian, a la seva última nota per a clients. "Facebook ha aixecat aquests serveis amb la seva pròpia tecnològica i innovació, i ja estan àmpliament integrats en el seu negoci, a més, hi ha una clara competitivitat amb TikTok, Snap, Twitter i Pinterest, entre d'altres", conclou.

"Aquest tipus de coses són terrorífiques per als inversors perquè poden acabar trencant models de negoci", assenyala Dan Ives, analista de Wedbush Securities, que assenyala Instagram com una de les tres millors compres realitzades durant els últims 15 anys per una companyia. Ives creu que, malgrat tot, la possibilitat que Facebook hagi de desmuntar la seva companyia és "petita" sense que hi hagi grans canvis legislatius al Congrés, que veu poc probables. "Estem davant d'un titular sorollós, però que no canvia la perspectiva de Facebook a curt termini", argüeix.

contador