ep laliga recibe el premio excelencia al impulso de las tic en los premios coitt 2019
LALIGA

Les col·leccions de cromos de Panini de LaLiga de tota la vida, ara tenen el seu format digital a la cadena de blocs, a través de l'acord al qual ha arribat l'organització de la competició oficial de futbol més gran d'Espanya amb Sorare, per llançar NFT (Non fungible Tokens) de tots els seus jugadors. Amb aquest pas, LaLiga serà la primera de les cinc grans lligues europees a entrar al món dels denominats tokens no fungibles a la recerca de "noves maneres d'innovar i interactuar amb els aficionats".

Les targetes virtuals de Sorare, 'marketplace' en què s'intercanvien targetes digitals de més de 150 clubs de futbol i que compta amb més de 500.000 usuaris registrats, són actius digitals col·leccionables creats en petites quantitats, la propietat dels quals és verificable a través de la tecnologia de cadena de blocs. En virtut de l'acord, els aficionats podran intercanviar les targetes dels jugadors dels clubs de la primera i segona divisió de la lliga espanyola, segons un comunicat publicat el dijous al lloc web de LaLiga.

Els clubs esportius estan disposats a explorar el potencial dels actius digitals per crear noves fonts d'ingressos aprofitant noves formes de relacionar-se amb els aficionats. Les vendes de targetes NFT als usuaris que les col·leccionen per crear equips de fantasia han generat vendes de 130 milions de dòlars aquest any, segons el comunicat.

Aquestes targetes són cadascuna úniques, escasses i la seva propietat pot ser públicament verificable via cadena de blocs. Mitjançant el col·leccionisme, la possessió i el comerç de col·leccionables digitals d'edició limitada, Sorare ha creat una experiència de joc única en què els usuaris poden ser propietaris del seu joc, construir connexions al món real i protegir i controlar els seus actius en un espai segur.

"Hem estat seguint la indústria de la cadena de blocs durant més d'un any i creiem que aquesta associació és la millor manera d'entrar a l'espai de les NFT", va dir el director executiu de LaLiga, Oscar Mayo, durant una conferència de premsa dijous. Segons els termes de l'acord, la lliga redistribuirà els ingressos de l'associació als clubs, va explicar.

Sorare ens ofereix el camí per entrar a aquest món i amb el Fantasy Game tenim l'oportunitat de jugar i interactuar amb LaLiga", va explicar Oscar Mayo, director executiu de LaLiga, durant la presentació de l'acord.

El directiu va recalcar que en la patronal sempre estan "buscant la forma d'estar més a prop dels seguidors de tot el món". "Sorare està invertint moltíssim i aquesta és una nova manera de continuar expandint LaLiga i de tenir l'oportunitat de viure la seva emoció i jugar com mànagers gràcies a les NFT i ser cada vegada més globals", va subratllar.

Mayo va apuntar que volien "entrar de manera correcta" a la indústria de la cadena de blocs i s'ha mostrat "segur" que la companyia "són els millors associats" per a això. "Tenim un equip a LaLiga de temes digitals, de màrqueting i financer per explorar totes les oportunitats", va advertir.

"Hem vist exemples com l'NBA, però a Europa no serem dels primers, sinó el primer, que entrarem en aquesta indústria", va afegir el director executiu de LaLiga, que va detallar que volien "cent per cent de garanties" a l'hora de buscar una associació i que el seu nou soci se les donava en comptar amb alguns jugadors del campionat com Gerard Piqué o Antoine Griezmann que hi "inverteixen". "Va ser una decisió fàcil de prendre", va afirmar.

"Ten im més de 200 milions invertits en el desenvolupament de noves tecnologies en LaLiga i hem incorporat un director general que liderarà LaLiga Tech per prestar serveis a nivell internacional. Ser pioners i apostar-hi ha estat al nostre ADN des de la arribada del president Javier Tebas", va sentenciar Mayo, que va aclarir que els ingressos rebuts per aquest acord es distribuiran entre els clubs.

UNA NOVA MANERA DE CONNECTAR-SE AMB ELS JUGADORS

Per la seva banda, Nicolas Julia, CEO de Sorare, ha celebrat que LaLiga sigui "la primera de les cinc grans lligues a entrar al món de les NFT". "Esperem poder mostrar el futbol espanyol a noves aficions. Les NFT són col·leccionables digitables i quan les tinguis pots entrar en experiències com el Fantasy Game, on pots ser el gestor del teu equip, en el qual els jugadors van pujant i baixant el seu rànquing", ha expressat.

"Els vídeojocs han desenvolupat, però en el nostre joc quan compres una targeta d'un jugador és teva i la pots vendre o fer servir a la següent temporada. Són estratègies per anar connectant amb els jugadors com mai abans s'ha fet, és com si fos una cosa física", ha afegit.

Per al directiu, el seu "és un joc global". "Hi ha molts Fantasy Games, però amb aquest pots muntar un equip amb diferents països, no limitar-te a una única lliga. Ets el propietari de part del joc i així és molt més potent que altres jocs tradicionals de Fantasy Games", ha assenyalat Julia, l'empresa del qual ja tenia anteriorment un acord amb el Reial Madrid, l'Atlètic de Madrid, el Betis i el València.

contador