france-la-haute-autorite-de-sante-autorise-le-vaccin-pfizer-biontech

La vacuna de Pfizer contra la Covid-19 és eficaç en un 94% en els casos simptomàtics, segons un estudi realitzat a Israel i publicat a la revista especialitzada New England Journal of Medicine.

Fins al moment, l'eficàcia de la vacuna s'havia demostrat únicament a través d'assajos clínics realitzats amb milers de persones, però no en condicions reals, la qual cosa implica una major varietat d'individus i comportaments, i desafiaments logístics com el manteniment de la cadena de fred.

El nou estudi es va dur a terme amb les dades al voltant d'1,2 milions de persones ateses en un dels majors centres de salut d'Israel, Clalit Health Services, entre el 20 de desembre i l'1 de febrer. Durant aquest període, la variant britànica del coronavirus ja circulava àmpliament pel país, cosa que posa encara més en valor els resultats de l'estudi.

600.000 persones que van rebre la vacuna van ser comparades rigorosament amb altres 600.000 que no havien estat vacunades i que presentaven característiques similars pel que fa a edat, sexe, comorbiditat (morbiditat associada) i llocs de residència.

Amb l'estudi d'ambdòs grups, els científics han conclòs que la vacunació va reduir en un 94% els casos amb símptomes de Covid-19, en un 92% els casos més greus de la malaltia, i en un 87% les hospitalitzacions.

Noticias relacionadas

contador