astrazeneca ne doit plus exporter de vaccins avant d avoir livre l ue dit von der leyen

El Ministeri de Sanitat rebutja que els menors de 60 anys puguin triar voluntàriament vacunar-se amb AstraZeneca, com plantejaven algunes CA, segons ha anunciat aquest dimecres, de manera que aquesta mesura no s'inclourà en l'actualització del pla de vacunació.

"Ha de recordar una vegada més que l'elecció de la vacuna no pot establir-se per eleccions individuals, sinó que s'ha de basar en l'eficàcia i la indicació per als diferents grups de població. Tampoc sembla oportú en el moment actual oferir la vacuna de Vaxzevria [AstraZeneca ] a persones de menys de 60 anys que voluntàriament vulguin vacunar-se. la proposta no només pot entrar en contradicció amb els principis ètics en què es fonamenta la pròpia estratègia, sinó que, a més, si encara no es disposa de suficient informació per adoptar la decisió més adequada, el valor del consentiment informat com a garantia d'una decisió autònoma, seria molt discutible", assenyala el document.

Mentrestant, l'administració d'una segona dosi a aquelles persones menors de 60 anys que van rebre la primera dosi d'AstraZeneca segueix encara a l'aire, tot i que ja s'ha iniciat un estudi per valorar la possibilitat que se'ls injecti una segona dosi de Pfizer. Segons Sanitat, encara "hi ha diverses possibilitats per completar la pauta de vacunació en aquestes persones", sobretot si es té en compte que el període recomanat d'administració de la segona dosi és a les 12 setmanes de la primera. No obstant això, una sola dosi d'AstraZeneca ja confereix una immunitat del 80,4%.

La Comissió de Salut Pública, reunida amb caràcter d'urgència, va aprovar aquest dimarts la sisena actualització de l'Estratègia de Vacunació enfront del coronavirus i va acordar mantenir l'interval de dosis de vacuna en 21 dies de diferència entre la primera i la segona en el cas de Pfizer-BioNTech, i de 28 dies per a la desenvolupada per la companyia Moderna.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, es reuneix aquest dimecres, i com cada setmana, amb els consellers de Sanitat de les comunitats autònomes durant el ple de Consell Interterritorial de Sistema Nacional de Salut (CISNS) per tal d'analitzar l'estratègia de vacunació enfront de la Covid-19 i l'evolució de la pandèmia a Espanya.

La reunió es produeix un dia després que la companyia Janssen hagi aixecat la suspensió de distribució a Europa de la seva vacuna contra el coronavirus, un cop que el comitè de seguretat de l'Agència Europea de l'Medicament (EMA) hagi confirmat que el benefici-risc general segueix sent positiu, encara que hagi ha observat "un possible vincle amb casos molt rars" de coàguls sanguinis inusuals relacionats amb les plaquetes baixes en sang.

Una altra de les novetats que recull l'actualització de l'estratègia de vacunació és que la vacuna de Janssen s'administrarà a persones entre 70 i 79 anys un cop valorada i avalada per l'EMA. Aquesta vacuna consta d'una sola dosi i ha estat relacionada amb casos molt rars de trombosi en menors de 60.

Les persones entre 60 i 65 anys d'edat (nascudes entre 1956 i 1961) rebran, en principi, la vacuna Vaxzevria (AstraZeneca), avançant en l'any de naixement segons la disponibilitat de dosi; mentre que els que tinguin entre 51 i 59 anys (nascuts entre 1962 i 1970) rebran la vacuna que es consideri en funció de la disponibilitat, el context de la pandèmia i de les evidències.

No obstant, la vacunació de menors de 60 anys d'edat es posposa, de moment, exceptuant el personal sanitari i sociosanitari que s'incorpora a primera línia, en residències de gent gran i en pacients de molt alt risc. Aquestes persones es vacunaran amb les vacunes disponibles, encara que mai d'AstraZeneca.

contador