ep la ministra de politica territorial y funcion publica carolina darias
Eduardo Parra - Europa Press

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha mostrat aquest divendres la seva confiança en què les comunitats autònomes respectin el document de LA 'nova normalitat' aprovat durant el Consell Interterritorial i ha avisat que, si no ho fan, el Govern haurà de "fer que es compleixi".

Així s'ha expressat Darias en una entrevista a la Cadena SER després que els governs autonòmics de Madrid, País Basc, Galícia, Castella i Lleó i Andalusia s'alcessin aquest dijous contra l'Executiu central, i més concretament contra el Ministeri de Sanitat. En aquesta línia, la titular de Sanitat ha recordat que el document és "fruit de la feina prèvia de 13 comunitats autònomes" i no una proposta que el Govern hagi "posat a sobre" la taula com sí que va fer al pont de Sant Josep el passat mes de març.

"Aquest no, aquest neix d'un treball previ en què participen 13 comunitats. S'hi van apuntar que van voler i per això ho vaig elevar al Consell. Un Consell en què algunes CA van demanar flexibilitzar l'oci nocturn ampliant de 2 a 3 del matí. Ningú va dir flexibilitzar altra qüestió", ha explicat. Així, Darias ha explicat que el seu departament signarà l'ordre, que serà publicada al Butlletí Oficial de l'Estat i, "a partir d'aquí", estudiarà les "mesures a considerar". En qualsevol cas, la ministra ha insistit que no es tracta d'una "pugna partidària", sinó de "mesures sanitàries" d'obligat compliment.

DESCARTA RESPONDRE A LES "DESCONSIDERACIONS" D'AYUSO

Preguntada sobre si el Govern té mecanismes per obligar les autonomies a acatar el document, Darias ha assenyalat que seran els "serveis jurídics" els encarregats de dictaminar-ho. En qualsevol cas, ha recordat que la Comunitat de Madrid ja va alertar que no compliria amb l'acord que restringia la mobilitat per Setmana Santa i finalment sí que ho va fer.

En aquest context, Darias ha respost a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, després que aquesta l'acusés de buscar "promoció" en "atacar" l'autonomia. "Jo és que crec que ja tenim candidata a Canàries i és en el que està, en la promoció", va assegurar la mandatària autonòmica.

"Jo tinc president de les Canàries, secretari general del partit i candidat, que és Ángel Víctor Torres, però en qualsevol cas em va permetre, això, per a mi, no és política. No entenc en política ni en la vida les desconsideracions", ha afirmat Darias, que ha deixat clar que no va a "entrar" en qüestions en què està en joc el "respecte".

Amb tot, la ministra de Sanitat ha assenyalat que sempre apostarà per "buscar el diàleg i el consens" i ha optat per avançar cap a un "objectiu compartit", el de baixar la incidència acumulada. "Anem a millorar les dades i a seguir lluitant contra el virus, que és l'únic enemic. Treballem junts per aprendre de les lliçons del passat", ha tancat.

Noticias relacionadas

contador