ep el presidente del gobierno pedro sanchez durante su intervencion en el simposio wake up spain
EL ESPAÑOL

El president de Govern, Pedro Sánchez, ha aprofitat per enviar un nou 'missatge' a la Comunitat de Madrid, després de conèixer que va temptejar la possibilitat de comprar la vacuna russa Sputnik V en solitari. El cap de l'Executiu ha advertit a la regió que presideix Isabel Díaz Ayuso i a la resta de comunitats autònomes que no han d'intentar actuar soles en el procés de compra de vacunes, i els ha tornat a demanar unitat per afrontar aquest procés.

Sánchez, encara que no s'ha referit explícitament en cap moment a Madrid, ha reiterat aquesta crida a les CA en la seva intervenció al fòrum econòmic Wake up, Spain organitzat pel diari El Espanyol per analitzar la destinació a Espanya dels fons europeus davant la crisi provocada per la pandèmia de coronavirus. "A on va un lander o una autonomia sols competint amb països de milers de milions de persones, a l'hora d'accedir a una vacuna? Millor junts, millor units", ha dit el president, en referència també a la decisió de Baviera de signar un contracte pel seu compte amb Rússia per adquirir la Sputnik V.

El president ha reafirmat la seva aposta per l'"acció coordinada" de la Unió Europea per aconseguir vacunes contra la Covid-19 de forma centralitzada, precisament ara que pren cada vegada més força el debat sobre la conveniència o no que els països o les regions acudeixin al mercat de vacunes pel seu compte.

El ritme de superació d'aquesta crisi, ha insistit, dependrà del ritme de vacunació, que s'està accelerant gràcies a la compra centralitzada de vacunes a la UE. A més, ha aprofitat per destacar que no es deixen de marcar "rècords" pel que fa a la vacuna, recordant que la setmana passada es van administrar mig milió de vacunes al dia fins a arribar als 10 milions de dosis gràcies, segons ha assegurat, a una "planificació conscienciosa" compartida pel Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes.

Per això Sánchez ha qualificat de prudent i estudiat el calendari de vacunació previst pel Govern, i ha garantit que "cada mes anem a millorar a l'anterior". "El Govern està centrat al 101% en la vacunació i en la recuperació", ha afirmat. Precisament fa uns dies Sánchez afirmava que el 3 de maig hi haurà 5 milions de vacunats que arribaran als 10 duranr la primera setmana de juny, els 15, a meitat de juny, 25, a mitjans de juliol i, a finals d'agost, 33 milions, és a dir, l'objectiu previst del 70% de la població.

RECUPERACIÓ LLIGADA A LA VACUNACIÓ

El cap de l'Executiu ha explicat, a més, que la recuperació econòmica va totalment lligada a la vacunació. "La recuperació es produirà al ritme de la vacunació. Com més ràpid vacunem, més aviat ens recuperarem, i ja ho estem aconseguint", ha reivindicat. Això sí, ha insistit que ha estat l'"acció coordinada de la UE", tant pel que té a veure amb la vacunació com amb la recuperació econòmica gràcies als fons europeus aprovats per fer front a la crisi de la Covid-19, cosa que ha permès que ara Europa afronti "el principi del final de la pandèmia".

"Europa sortirà molt més forta d'aquesta crisi, i per això Espanya sortirà molt més fort d'aquesta crisi. El pla de recuperació serà un èxit", ha defensat. Per això creu que aquesta "unitat" que ha mostrat Europa és clau, i vol que se segueixi mantenint Espanya amb la cogovernada i l'estat d'alarma que ha impulsat el Govern per gestionar les restriccions contra la pandèmia.

contador