ep el director general de la organizacion mundial de la salud oms tedros adhanom ghebreyesus durante
OMS

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha certificat que ja són 77 països els que han confirmat casos de la variant òmicron del coronavirus i ha afirmat que aquesta soca s'està estenent a un ritme més ràpid que les anteriors.

"Òmicron s'està propagant a un ritme que no hem vist amb cap variant anterior", ha dit a la roda de premsa d'aquest dimecres en què l'OMS ha actualitzat tota la informació sobre la pandèmia.

Això sí, el directiu de l'organització supranacional ha posat l'objectiu en el desenvolupament lleu de la malaltia que provoca aquesta soca nova, que pot fer que se subestimi el virus. "Fins i tot si òmicron causa una malaltia menys greu, la gran quantitat de casos podria aclaparar una vegada més els sistemes de salut que no estan preparats", ha advertit.

És per això que ha instat els països que previnguin la propagació d'òmicron amb mesures que funcionen avui perquè té molt clar que "les vacunes per si soles no trauran cap país d'aquesta crisi".

LES VACUNES I ÒMICRON

"Les vacunes són eines que tenen l'impacte més gran quan s'utilitzen per protegir els que estan en més risc, a tots els països", ha dit el director general de l'OMS, que alerta del petit grup d'estats que es pot quedar enrere a les campanyes vacunals pels colls d'ampolla que estiguin patint, en aquest sentit. "Encara que esperem més millores en el subministrament, no hi ha garanties, i els guanys que hem aconseguit amb tant d'esforç són fràgils".

Davant la por de la nova variant del coronavirus, molts països han posat en marxa programes de reforç de les vacunes contra la Covid, quan encara no hi ha evidències de la seva efectivitat, segons l'OMS. De fet, els preocupa que això provoqui noves situacions d'amuntegament d'injeccions que agreugin les diferències entre els països amb més protecció i els que en tenen menys.

"És una qüestió de priorització. L'ordre importa. Donar reforços a grups amb risc baix de malaltia greu o mort simplement posa en perill la vida d'aquells en alt risc que encara estan esperant les seves dosis primàries a causa de limitacions de subministrament", ha dit. el doctor Tedros Adhanom Ghebreyesus. "D'altra banda, administrar dosis addicionals a persones amb alt risc pot salvar més vides que administrar dosis primàries a aquelles amb risc baix", ha afegit.

Noticias relacionadas

contador