new-york-city-manhattan

L'alcalde de Nova York, Bill de Blasio, va declarar aquest dijous l'estat d'emergència a la ciutat, i va avançar que les mesures excepcionals que s'estan prenent per frenar el coronavirus podrien estendre's "durant un nombre de mesos".

La mesura atorga poders especials a les autoritats locals, que sumen la seva declaració d'emergència a la que ja havia aprovat el dissabte el Govern estatal d'Andrew Cuomo, informa Efe.

Entre altres accions, el governador Cuomo va decidir aquest dijous prohibir qualsevol reunió o esdeveniment que congregui a més de 500 persones, la qual cosa obligarà al tancament de teatres i recintes esportius, entre d'altres, mesures que segons va apuntar De Blasio podrien durar "mesos".

Això inclou grans estadis com el Madison Square Garden o els principals escenaris de Broadway, mentre que els locals amb capacitat per a menys de 500 persones -inclosos bars i restaurants- hauran de limitar la seva ocupació a un màxim del cinquanta per cent.

Tot això, va advertir De Blasio, tindrà un enorme impacte econòmic i humà a la ciutat, per la qual cosa va subratllar que les decisions "no s'han pres a la lleugera".

Segons l'alcalde, les coses "empitjoraran molt abans que comencin a millorar" i es necessitaran "mesos i mesos" per guanyar la "batalla" a la malaltia.

"Ho superarem, però costarà temps", va insistir De Blasio en una conferència de premsa, en la qual va assegurar que les autoritats s'estan preparant per a tota mena d'escenaris després de l'empitjorament de les últimes 24 hores.

Nova York vol protegir costi el que costi tres àmbits clau: les escoles públiques, el transport i el sistema sanitari, va dir l'alcalde.

De Blasio va defensar la importància de mantenir els centres educatius oberts mentre sigui possible, en part per la necessitat que molts pares amb feines clau com ara metges i personal d'emergències puguin anar a treballar, la qual cosa també explica la decisió que continuïn operant amb normalitat el metros i autobusos.

A més, s'estan prenent mesures per a protegir a les persones sense sostre i les famílies amb pocs recursos.

Les últimes xifres disponibles eleven a 95 el nombre de casos confirmats a la ciutat de Nova York, 43 més que el dia anterior. D'aquests, 22 estan hospitalitzats i cap persona ha mort per ara.

De Blasio va assegurar que les projeccions apunten al fet que probablement la setmana vinent ja se superaran els 1.000 casos confirmats a la ciutat, a mesura que es vagin fent més proves.

L'alcalde novaiorquès, demòcrata, es va mostrar crític amb l'actuació del president dels Estats Units, Donald Trump, al qual va subratllar la necessitat que s'aprovin exàmens automatitzats del virus per a poder dur a terme milers de proves diàries.

La declaració de l'estat d'emergència atorga a l'alcalde tota una sèrie de poders extraordinaris, inclosa la possibilitat d'imposar tocs de queda, prohibir el pas de vehicles i persones a zones específiques, racionar subministraments o obligar els hospitals a posposar operacions no urgents, entre altres.

Nova York ha de celebrar eleccions el dia 24 de març per escollir un nou president del districte de Queens, uns comicis que ara com ara seguiran segons el que es preveia, encara que s'ha demanat a les campanyes que limitin els seus actes per evitar contagis, segons De Blasio.

Noticias relacionadas

contador