ep el director general de la organizacion mundial de la salud oms tedros adhanom ghebreyesus durante
OMS

El director general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ha reconegut que estan "profundament preocupats" per l'increment de països amb casos del nou coronavirus, si bé no ha al·ludit a la possibilitat que l'OMS canvïi la classificació de l'actual epidèmia per la de pandèmia.

A la roda de premsa diària, Tedros ha demanat als països que actuïn "amb rapidesa i determinació clara" amb els casos sospitosos o confirmats del nou coronavirus, i ha informat que actualment aquest virus ja ha afectat a més de 95.260 persones i provocat la mort de més de 3.281.

A les últimes 24 hores, la Xina, epicentre del brot del Covid19, ha registrat 143 casos, la majoria dels quals a la província de Hubei. A més, el director general de l'OMS ha informat que els casos a Corea del Sud semblen estar reduint-se, que es coneix la via de contagi de la majoria, i que ja hi ha cinc països que no han notificat nous casos aquests últims 14 dies.

"Aquesta epidèmia del nou coronavirus és una amenaça per a tots els països, ja siguin rics o pobres. No obstant això, ens preocupa que alguns no s'ho estiguin prenent prou seriosament, o que considerin que no hi ha res que puguin fer", ha dit Tedros.

"AIXÒ NO ÉS UN SIMULACRE"

Així, ha avisat que "això no és un simulacre", ni el moment "de rendir-se", ni el moment d'excuses, sinó que és el moment d'actuar, amb els plans que durant dècades han elaborat els països i que, tal com ha assegurat, comencen amb el lideratge "coordinat" dels Governs, i no sols dels ministeris de Sanitat.

"Els països han de capacitar als seus treballadors sanitaris perquè puguin identificar els casos del nou coronavirus, garantir-los un tractament acurat i compassiu i protegir-los de les infeccions. Si s'actua agressivament per trobar, aïllar, tractar cada cas, i rastrejar cada contacte, es podrà canviar la trajectòria d'aquesta epidèmia", ha sentenciat Tedros.

Dit això, el director general de l'OMS ha insistit que, tot i que el nou coronavirus representa una amenaça greu, és "absolutament essencial" que els països no perdin l'oportunitat de reforçar els seus sistemes sanitaris.

"Veiem que les persones tenen por, i això és normal i apropiat. Aquesta por es pot gestionar i moderar amb informació precisa, i per això hem llançat una campanya a les xarxes socials anomenada 'Be Ready for Covid19', que insta a les persones a estar informades i sentir-se segures", ha emfatitzat Tedros.

Finalment, el director general de l'OMS ha advertit que encara "hi ha moltes coses que no sabem", però ha assegurat que la letalitat del coronavirus no depèn només del mateix virus, sinó de com s'afronta. "És una malaltia greu. No és mortal per a la majoria de les persones, però pot matar. Tots som responsables de reduir el nostre propi risc d'infecció i, si estem infectats, de reduir el nostre risc d'infectar a uns altres", ha resolt.

Noticias relacionadas

contador