coronavirus madrid portada

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha decidit rebutjar les restriccions ordenades per Sanitat per fer front a l'augment de contagis de Covid-19 a la Comunitat i que des del divendres 2 d'octubre restringeixen la mobilitat a deu municipis de la comunitat, entre ells la capital. Considera que una ordre ministerial no pot limitar drets i llibertats fonamentals, una cosa per a la qual cal recórrer a l'estat d'alarma.

En concret, la Secció Vuitena de la Sala contenciosa administrativa del TSJM afirma que les mesures "constitueixen una ingerència dels poders públics en els drets fonamentals dels ciutadans sense habilitació legal que ho empari, és a dir, no autoritzada pels seus representants a les Corts Generals, per la qual cosa no pot ser ratificada".

La decisió del TSJ de Madrid suposa que les autoritats poden continuar aplicant les mesures, però no tenen capacitat de sancionar els ciutadans que decideixin saltar-se-les, amb la qual cosa no es podrà multar als infractors tret que s'apliquin sota el paraigua de l'estat d'alarma.

"Ens trobem davant d'un marc legal que difereix substancialment del que va ser objecte d'anàlisi, coincidint amb la ratificació de les mesures sobre àrees sanitàries, de 24 de setembre i 1 d'octubre, ja que, com reconeix el propi lletrat de la Comunitat de Madrid, allò que se sol·licita en aquesta ocasió és la ratificació del mandat obligat del ministre de Sanitat pel qual s'aprova la declaració d'actuacions coordinades en salut pública per respondre a situacions d'especial risc per transmissió no controlada d'infeccions causades pel SARS-COV-2", precisen els magistrats en la seva resolució.

Després de conèixer-se la decisió del TSJM, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, s'ha pronunciat: "Adoptarem les decisions jurídiques que millor protegeixin la salut", "el pla A, el pla B i el pla C és protegir la salut pública. La situació epidemiològica de la pandèmia continua sent preocupant". Aquesta tarda, Ministeri i Comunitat de Madrid mantindran una reunió per a analitzar la situació.

LA FISCALIA VEIA PROCEDENT LES MESURES

Això contrasta amb l'opinió que van mostrar aquesta setmana des de la Fiscalia de la Comunitat Madrid. Dimarts passat remetia un escrit a la Sala contenciosa administrativa del TSJM en el qual considerava "procedent" la ratificació de les mesures que preveuen actuacions sanitàries coordinades en salut pública.

Subratllava que la possibilitat que l'ordre afecti el dret fonamental a la llibertat de circulació té "menys" transcendència perquè atén un "ampli" catàleg de supòsits "en què es pot sortir o entrar, per raons sanitàries, empresarials, educatives, laborals, professionals, gestions bancàries i administratives, entre d'altres".

A més, entenia que les restriccions d'entrada i sortida en territoris de més o menys extensió poden adoptar-se amb fonament en la legislació estatal i autonòmica de Sanitat i que, a més, s'ajusten als criteris de proporcionalitat i necessitat sense tenir en compte raons econòmiques o socials que també poguessin ser dignes de protecció, perquè la salut pública és l'únic bé jurídic que s'ha de salvaguardar per ratificar la mesura.

Noticias relacionadas

contador