ep archivo   varios frascos con la segunda dosis de la vacuna de pfizer biontech contra la covid 19
Juan Manuel Serrano Arce - Europa Press - Archivo

Els funcionaris de salut d'Israel han trobat un vincle probable entre les vacunes contra el coronavirus de Pfizer i de BioNTech i dotzenes de casos d'inflamació cardíaca detectats en homes joves després de rebre la segona dosi de la vacuna, segons declaracions del Ministeri de Salut d'Israel recollides per Bloomberg.

El nombre de casos de coronavirus s'ha desplomat al país, on la vacuna s'ha administrat ja a més de cinc milions de persones i preveu estendre als joves de 12 a 16 anys malgrat el seu possible vincle amb malalties cardíaques. L'Administració de Drogues i Aliments dels Estats Units ja ha autoritzat el seu ús per a aquest grup d'edat.

Segons un estudi realitzat per funcionaris de salut, es van identificar 275 casos de miocarditis entre desembre de 2020, mes d'inici de la campanya de vacunació, i maig de 2021. Entre ells, s'inclouen también148 casos detectats en el mes següent a la vacunació.

D'aquests casos, 27 es van donar després de la primera dosi i 121 després de la segona dosi, i en ambdues ocasions aproximadament la meitat dels pacients presentaven afeccions mèdiques prèvies.

De moment, tal com ha defensat Pfizer en un comunicat, no hi ha indicis que les cardiopaties detectades es deguin a la vacuna. La farmacèutica nord-americana ha remarcat que la miocarditis sovint és causada per infeccions virals i les infeccions per Covid han estat també causa d'aquesta afecció.

Per la seva banda, des de BioNTech han afirmat que s'han administrat més de 300 milions de dosis de la vacuna Covid-19 en tot el món i que "el perfil de risc-benefici" segueix sent positiu.

"S'està fent una avaluació acurada dels informes i no s'ha conclòs", ha assegurat la companyia. "Els efectes adversos, incloent-hi la miocarditis i la pericarditis, estan sent revisats de manera regular i exhaustiva per les empreses, així com per les autoritats reguladores", han garantit.

La majoria dels casos han estat detectats en homes joves, concentrats principalment entre els 16 i els 19 anys, que han requerit una hospitalització mitjana de quatre dies o menys, sent-ne el 95% del total qualificats com a malalties lleus, segons dades de l'ministeri.

contador