ep imagen de recurso de trabajadores de laboratorio en busca de una vacuna contra el coronavirus
Peter Steffen/dpa - Archivo

El Consell de Ministres ha autoritzat aquest dimarts l'adquisició de més de 52 milions de vacunes contra la COVID-19 de les farmacèutiques Janssen, de la qual li corresponen 20,8 milions d'unitats; Moderna (8,3 milions) i CureVac (23,4 milions).

"Espanya té garantit l'accés a les vacunes que començaran a subministrar-se al mes de gener i que seran totalment gratuïtes per als ciutadans", ha subratllat durant una roda de premsa la portaveu de l'Executiu, María Jesús Montero, que ha celebrat que "cada dia estem més a prop del final del túnel".

Malgrat el descens de la corba, la ministra d'Hisenda ha advertit que "això no pot suposar una major relaxació: necessitem que tothom segueixi complint rigorosament les recomanacions, perquè el que passi serà determinant per a les pròximes setmanes". Un descens que suposa un estímul per seguir mantenint les mesures de control i perquè "cap ciutadà tingui la temptació de baixar la guàrdia".

Montero ha insistit en donar un "missatge d'esperança", al qual conviden les successives notícies "positives" sobre les diferents vacunes que s'estan desenvolupant contra la COVID-19, de les quals ha garantit que, un cop rebin l'aprovació de les agències reguladores, compliran amb tots els requisits de seguretat. Els ministres "i el mateix president de govern" estarien "encantats" de ser els primers en vacunar-se. "Però ho farem quan ens toqui", ha respost contundent en ser preguntada a l'respecte.

El Consell ha aprovat aquest dimarts l'acord pel qual s'eleven els límits pressupostaris perquè Sanitat pugui tramitar els acords amb la Comissió Europea per al subministrament de les vacunes. Fins ara, Espanya s'havia adherit als acords de compra anticipada entre la Comissió Europea i Pfizer i Astrazeneca, però aquest dimarts ho ha ampliat amb les de Janssen, Moderna i CureVac, de les quals li corresponen per població 52,5 milions d'dosi que serviran per immunitzar a 36,6 milions de persones.

Així, d'acord amb el que estableix l'acord entre Janssen i la Comissió, el nostre país ha de tenir accés a 20.875.725 injeccions, que seran distribuïdes previsiblement al llarg de 2021.

Pel que fa a Moderna, li corresponen 8.348.979 dosis inicials, que també es repartiran al llarg de l'any vinent, tot i que cal destacar que aquesta vacuna requereix dues dosis per immunització, de manera que el nombre d'immunitzacions és la meitat del nombre de dosi.

La Comissió Europea també ha acordat amb CureVac -també de doble dosis- un acord amb obligació de compra, que suposa l'adquisició per a Europa de 225 milions de vacunes, 23.483.184 d'elles per a Espanya, que seran distribuïdes des del primer trimestre de 2021 fins al primer trimestre del 2022.

Noticias relacionadas

contador