ep pasajeros avion interior
PIXABAY

L'impacte immediat del coronavirus sobre la indústria del transport aeri es perfila com a "pitjor" que el dels atacs terroristes del 11S, quan va trigar prop d'una dècada a recuperar-se totament, ja que la caiguda actual és de més del 95%, comparat amb el 30% de 2001, segons una anàlisi d'Oliver Wyman.

Després de les quatre fases de desescalada, la 'nova normalitat' comportarà la reactivació completa de l'economia, incloent-hi els vols. La capacitat d'aportar certitud en matèria de salut i seguretat serà "fonamental" per a la reconstrucció de la confiança en la societat, sobretot en el cas del transport aeri.

Per restablir aquesta confiança a curt i llarg termini, és necessari disposar de protocols d'avaluació d'amenaces, basat en dades científiques, que expliqui als passatgers la "gravetat de la situació" i què estan fent les aerolínies per mitigar-la.

Després de l'11S, es va crear un sistema d'avaluació del nivell d'amenaça, codificada per colors, que informava els viatgers sobre el grau de risc existent.

Per això, l'anàlisi d'Oliver Wyman proposa la cooperació entre els governs i la indústria de transport aeri per crear un sistema similar que controli els brots de malalties infeccioses com el coronavirus. Aquest hauria de ser "molt més transparent" sobre les dades que determinen el risc i molt més específic sobre els procediments de seguretat que acompanyaran a cada nivell.

El sistema avaluaria l'amenaça de malalties infeccioses en cinc nivells, codificades per colors, que detallaria les condicions de correlació entre cada color i els procediments seguits per les aerolínies i aeroports.

Per exemple, el coronavirus estaria actualment en la categoria de "molt greu", basant-se en la declaració de l'estat d'emergència, les ordres de confinament i la propagació de la malaltia.

En aquest nivell, per tant, els viatgers podrien esperar que les aerolínies proporcionin equip de protecció personal per a tots els passatgers i treballadors, l'obligatorietat de la rentada recurrent de mans i la desinfecció de les superfícies durant els vols i l'absència de servei a bord, entre altres coses.

L'avaluació de l'amenaça de malalties infeccioses ajudaria a educar als passatgers sobre com volar en certes condicions i què esperar en arribar als aeroports o en pujar als avions.

Després del 11S es van establir les restriccions a l'hora de portar líquids, en envasos individuals de no més de 100 ml i l'obligació de descalçar-se als controls dels aeroports.

Amb l'avaluació de l'amenaça de malalties infeccioses, els passatgers podrien prendre consciència que amb febre o tos forta, probablement, no podrien accedir a l'avió quan el nivell sigui taronja o superior i que els passatgers a bord podrien ser obligats a usar màscara.

Prendre la temperatura dels passatgers abans dels vols o presentar els resultats de les proves d'anticossos virals també podria ser necessari eventualment.

L'elaboració d'un conjunt de normes acordades per totes les aerolínies en facilitarà el compliment, i podrien facilitar els viatges internacionals, en proporcionar als governs un conjunt de mesures de control comú, segons detalla l'informe.

Noticias relacionadas

contador