1618472052 1 pie de foto las gotas transportan virus y bacterias hacia la superficie de la lente

Investigadors suecs descobreixen que el risc de desenvolupar hemorràgies greus o coàguls sanguinis potencialment mortals és elevat durant mesos després d'experimentar fins i tot una infecció lleu per Covid, segons informa Bloomberg.

Els investigadors van comparar els historials mèdics d'un milió de persones que van donar positiu a la prova del virus entre el febrer del 2020 i el maig del 2021 a Suècia amb 4 milions dels seus companys que no estaven infectats.

Les taxes d'hemorràgia van ser elevades durant els dos mesos posteriors a la prova positiva del virus, mentre que hi va haver un risc significatiu de desenvolupar coàguls de sang a la profunditat de les cames durant 70 dies després de Covid-19. El perill d'embòlia pulmonar, quan un coàgul viatja als pulmons i pot matar, va ser significativament més gran durant gairebé quatre mesos, segons l'informe publicat a la revista mèdica britànica BMJ.

"Malgrat el potencial de noves variants preocupants, la majoria dels governs estan eliminant les restriccions i canviant el seu enfocament per determinar la millor manera de 'viure amb Covid'", van escriure en un editorial Frederick Ho i Jill Pell, de l'Institut de Salut i Benestar de la Universitat de Glasgow. La troballa "ens recorda la necessitat de romandre atents a les complicacions associades fins i tot a la infecció lleu per SARS-CoV-2", van escriure.

Els resultats donen suport a l'ús d'anticoagulants per prevenir la coagulació, especialment en els pacients d'alt risc, i subratllen la necessitat de la vacunació. L'estudi també va descobrir que els riscos van disminuir amb el temps, ja que els brots posteriors de Covid van causar menys complicacions que l'onada inicial de la malaltia.

Segons l'estudi, el risc d'hemorràgia era gairebé dues vegades més gran per als pacients de Covid al mes següent a la infecció, mentre que els coàguls anomenats trombosi venosa profunda eren gairebé cinc vegades més grans. L'embòlia pulmonar va ser el risc més gran, ja que es van produir 1.761 esdeveniments durant els 30 dies posteriors a la infecció, en comparació amb només 171 entre el grup més ampli de persones que no van contraure el virus.

Els experts van dir que encara que el perill era més gran per als que tenien altres condicions de salut i les infeccions més greus, el fet que moltes més persones desenvolupin casos lleus significa que també han de romandre alertes. La vacunació pot ajudar a alleujar el problema de la coagulació: "La vacunació podria reduir el risc general tant en prevenir la infecció com en reduir la gravetat quan es produeix", van escriure.

Noticias relacionadas

contador