astrazeneca ne doit plus exporter de vaccins avant d avoir livre l ue dit von der leyen

La Junta de Castella i Lleó ha suspès temporalment la vacunació amb AstraZeneca, segons ha notificat la Conselleria de Sanitat en un comunicat aquest dimecres. La mesura cautelar s'ha adoptat a l'espera de conèixer l'informe de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les sigles en anglès) sobre els casos de trombes en persones que havien rebut la vacuna britànica. No obstant això, la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, ha negat que les regions tinguin potestat per prendre aquest tipus de decisions respecte a la vacunació.

La decisió ha estat presa "per principi de cautela" després d'observar durant les últimes setmanes casos sospitosos de trombes en persones que ja s'havien inoculat amb la vacuna d'AstraZeneca. Així mateix, un alt funcionari de l'EMA va reconèixer aquest dimarts que hi havia evidències d'un "vincle" entre els trombes i l'administració de la vacuna britànica.

Malgrat això, Calvo ha respost ràpidament a la iniciativa de la regió i ha aclarit que les CA no tenen potestat per posar en marxa assumptes relacionats amb la vacunació. Segons la vicepresidenta, aquest tipus de decisions "corresponen al Consell Interterritorial de Salut" i no "a cap comunitat autònoma, a la seva manera d'entendre o a la seva fórmula política de confrontar-hi".

En una roda de premsa conjunta amb el president de la Junta d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, després d'una reunió de Consell de Govern, Calvo ha assegurat, a més, que "no està previst que les comunitats autònomes ni ningú utilitzi criteris sanitaris o de caràcter estrictament tècnic per fer confrontació política".

La crítica ha arribat també des del Col·legi de Metges, el president del qual, José Luis Díaz Villarig, ha afirmat que el govern regional ha generat un "estat d'alarma nacional" amb la suspensió "unilateral" de la vacunació. En declaracions a 'Efe', Díaz Villarig ha valorat que aquestes decisions "han d'estar molt ben justificades", cosa que "sembla que no és així" de moment.

El passat 15 de març, Espanya va decidir suspendre la vacunació amb aquest fàrmac després de registrar els primers casos de trombosi. No obstant això, el 25 de març es va reprendre la immunització després d'avaluar-ne els riscos. Aquesta setmana va ser ingressada una dona de 55 anys a Astúries amb trombosi cerebral després d'haver rebut la vacuna d'AstraZeneca, encara que la Conselleria de Salut de el Principat va descartar que la patís d'aquesta malaltia.

La Junta estava duent a terme aquests dies vacunacions massives en diverses províncies en persones menors de 65 anys amb el compost d'AstraZeneca. Serà a primera hora de la tarda d'aquest dimecres quan l'EMA es pronunciï sobre la possible relació de casos de trombosi en inoculats amb aquesta vacuna.

Noticias relacionadas

contador