sebastian-kurz 20190527164224

El canceller austríac, Sebastian Kurz, ha criticat que les vacunes a la Unió Europea (UE) no es distribueixen segons la proporció de la població, sinó segons la quantitat sol·licitada, i ha argumentat que es tracta d'un gran error que cal corregir al més aviat possible i que, d'aquesta manera, "estem creant Estats membre de segona classe".

Durant la reunió del Consell Europeu que se celebrarà aquest dijous 25 de març, Kurz instarà els països de la UE que prenguin cartes a l'assumpte, i traslladarà "el fet que la bretxa dins de la Unió Europea en termes de vacunació de la població continua augmentant".

Respecte als països afectats, es troba entre ells Dinamarca, amb unes restriccions molt dures basades en el semi-confinament que ja fa més de tres mesos que està durant i que pretenen començar a eliminar en el moment en què els majors de 50 anys hagin rebut la vacuna contra la Covid. Així mateix, s'espera que per a finals de maig estigui llest el passaport de vacunació a la regió per poder moure's lliurement entre països d'Europa.

D'altra banda, França espera aixecar les restriccions de mobilitat quan la campanya de vacunació avanci de manera important. "Sense un canvi de rumb, alguns Estats membre ja aconseguirien l'anomenada immunitat col·lectiva pel final de maig, mentre que altres països no ho aconseguirien fins a finals de l'estiu o cap a finals d'any", ha aclarit Kurz.

Alguns països com Bulgària, Croàcia, Letònia, Eslovènia i la República Txeca s'han sumat a la denúncia d'Àustria. No obstant això, Alemanya està en contra de la redistribució de vacunes, tal com ha aclarit el secretari d'Estat d'Europa, Michael Roth.

Així, el canceller ha reclamat que "els ciutadans d'Europa esperen amb raó que trobem una solució a la distribució de vacunes, perquè la solidaritat dins de la Unió Europea està en joc". "Aquesta és una qüestió summament política que no es pot resoldre a nivell tècnic. Per tant, plantejaré aquesta qüestió juntament amb altres Estats membres que també volen resoldre aquest problema durant la videoconferència del Consell Europeu de dijous, si per llavors no s'ha trobat una solució satisfactòria per a tots els Estats membres", ha avançat Kurz.

Noticias relacionadas

contador