coronaviruspandemiamundial

Ja són 27 els casos de coronavirus confirmats a Espanya en total, inclosos els dos que ja van ser donats d'alta. Els últims són un home de 66 anys ingressat a l'hospital Infanta Sofía de Madrid, una jove de 27 anys a Aragó, un home jove de nacionalitat italiana que estudia a Segòvia, un enginyer iranià que es trobava en una empresa del Parc Tecnològic de Boecillo (Valladolid) i sis nous casos a la província de València. Aquests se sumen als 4 de Madrid, 2 de la Comunitat Valenciana, 6 de Canàries, 3 de Catalunya i el de Balears i el de l'Andalusia. Aquests contagis aboquen al país a un nou escenari amb mesures més restrictives.

El Ministeri de Sanitat no descarta, de fet, controlar aglomeracions de persones si la transmissió comunitària es descontrola o s'estén a grans grups, informa 'El País'. De moment, Sanitat manté l'Estat en un escenari “de contenció”, dels tres nivells possibles, ja que no hi ha “transmissió comunitària descontrolada” ni “entrades massives de casos importats que pogués implicar una transmissió àmplia”.

La Conselleria de Sanitat de la Generalitat valenciana ha confirmat sis nous casos de coronavirus a la província de València, un dels principals focus de la malaltia. Quatre d'ells tenen relació amb un periodista de 44 anys ingressat a l'Hospital Clínic de València des d'aquest dijous per la matinada, un altre és un estudiant italià que havia viatjat recentment a la zona de risc, i l'última és una pacient que també havia estat a Milà fa poc.

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències del Ministeri de Sanitat, Fernando Simón, ha informat que s'han registrat dos nous casos de coronavirus Covid-19 a la Comunitat de Madrid, identificats "aquesta matinada". Segons les dades preliminars, cap dels dos no hauria viatjat a cap país de risc on s'hi estiguin registrant brots, com ara Itàlia, l'Iran, Corea del Sud o la Xina.

Les autoritats sanitàries madrilenyes estan investigant "ara mateix" els casos, però "no és clar un possible vincle epidemiològic" amb un altre brot, per la qual cosa es qualifiquen de moment com a contagis locals, segons ha avançat Simón, que ha demanat prudència i ha referit la Comunitat de Madrid per obtenir més detalls dels contagis. Els positius s'hauran de confirmar a nivell nacional al Centre Nacional de Microbiologia, tal com marca el protocol.

La Conselleria de Sanitat madrilenya ha assenyalat en roda de premsa que els dos pacients no havien viatjat a les zones amb brots declarats, per la qual cosa no són importats, i s'està en fase de recerca epidemiològica per saber si han tingut alguna relació amb algun vincle epidemiològic en un centre sanitari o laboral, o si els seus familiars havien estat a aquestes zones. Tots dos es troben aïllats al centre hospitalari, no han tingut cap contacte entre ells, i el pacient greu és una persona gran que té patologies prèvies.

Pel que fa al pacient sevillà, es tracta d'un empresari de 62 anys que no havia viatjat a zones de risc com la Xina o Itàlia, i que no ha estat en contacte amb cap altra persona malalta, segons la Conselleria de Salut i Famílies de la Junta d'Andalusia. Aquest home, que roman aïllat, va ingressar fa sis dies amb un quadre de pneumònia, i se li va aplicar el protocol habitual en aquests casos.

Simón ha explicat que sembla que tampoc "no ha tingut cap contacte amb una persona de risc". "Va començar a mostrar símptomes el 13 de febrer, va ser hospitalitzat el 20 i aïllat el 24. Si hagués transmès el virus a cap altra persona, hauríem d'estar-ne veient casos des de fa quatre o cinc dies. Pot haver-hi hagut contagis, però en aquest cas no han estat greus i aparentment no gaire nombrosos. Això no vol dir no hi hagi nous casos relacionats, però si n'hi ha hagut, han estat molt lleus o molt pocs", ha tranquil·litzat.

L'expert ha comentat que els cinc espanyols repatriats de la ciutat xinesa de Wuhan, epicentre del brot, que arribaran aquest dijous a Madrid en un vol noliejat pel Govern de Colòmbia, seran posades en quarantena durant catorze dies, malgrat estar "sanes". El lloc triat és l'Hospital Gómez Ulla de Madrid per "raons de facilitat i logística", igual que el primer grup de ciutadans espanyols que va ser repatriat a Espanya des del focus del coronavirus.

"ÒBVIAMENT" HI HAURÀ MORTS A ESPANYA

D'altra banda, l'expert ha reconegut que l'escenari del coronavirus "està evolucionant molt ràpidament, fonamentalment a Itàlia i en alguns altres països", per la qual cosa ha assenyalat que cal "mantenir una avaluació de la situació constant" a Espanya. En qualsevol cas, ha assegurat que Espanya es troba encara al primer nivell, el de contenció, tenint en compte el nivell de nous casos diaris i la majoritària identificació de l'origen dels positius.

"Ara mateix hem de tenir molta cura, ser molt previnguts. En alguns casos, és preferible sobreactuar una mica més que no pas arriscar-nos, perquè la situació ens arribi a superar. Hem d'anar amb molta cura i avaluar d'hora en hora com evoluciona la situació. Després de les investigacions, valorarem fer modificacions. Mentrestant, el que estem fent és plantejant les necessitats de preparació per a futurs escenaris. No estem a l'escenari dos ni el tres; això pot evolucionar molt ràpidament, però no en tenim cap evidència", ha ressaltat.

Noticias relacionadas

contador