ep videollamada en zoom
ZOOM/TELEFÓNICA

Els títols de Zoom Vídeo Communications cauen amb força aquest dimarts en les operacions prèvies al toc de campana a Wall Street, després d'haver presentat uns resultats que han deixat un mal gust de boca als inversors. En concret, perden un 9% després de tancar aquest dilluns amb caigudes del 2%, en haver reconegut que el seu creixement s'alenteix i després d'haver retallat les previsions de benefici i ingressos per a l'any. Els títols de la companyia han baixat un 47% des de començament del 2022.

  • 62,00$
  • 1,57%

La retallada de previsions s'ha produït després que el creixement dels ingressos s'hagi alentit al 8% durant el segon trimestre fiscal (que va acabar el 31 de juliol), des del 12% registrat al trimestre anterior, cosa que la mateixa companyia ha atribuït a la fortalesa del dòlar nord-americà.

El segon trimestre, Zoom va aconseguir un benefici net de 45,7 milions de dòlars, o 15 centaus per acció, però després d'ajustar la compensació d'accions i altres efectes, la companyia de programari de trucada de vídeo va obtenir un benefici d'1,05 dòlars per acció, enfront dels 1,36 dòlars de l'any passat. El consens de FactSet esperava un benefici net ajustat de 94 centaus per acció amb uns ingressos de 1.120 milions de dòlars.

Tot i això, els ingressos es van quedar en 1.100 milions de dòlars, xifra que suposa un creixement del 8% respecte al mateix període de l'any anterior. "Durant el segon trimestre, vam aconseguir el nostre cinquè trimestre consecutiu amb ingressos superiors als mil milions de dòlars", encara que "es van veure afectats per l'enfortiment del dòlar nord-americà, el rendiment del negoci en línia i, en menor mesura, les vendes ponderades al final del trimestre", ha dit el director financer de Zoom, Kelly Steckelberg, a la nota de resultats.

Zoom ha explicat que ara espera un benefici ajustat per a tot l'any entre 3,66 i 3,69 dòlars per acció amb uns ingressos d'aproximadament 4.390 milions de dòlars, enfront dels 3,70 i 3,77 dòlars per acció amb unes vendes entre 4.530 i 4.550 milions de dòlars previstos anteriorment.

Així mateix, la companyia també ha rebaixat les seves projeccions per al tercer trimestre del seu any fiscal 2023. En concret, per a aquest període ara augura guanys d'entre 82 i 83 cèntims per acció amb uns ingressos d'uns 1.100 milions de dòlars.

ALENTIMENT I FORT COMPETÈNCIA

D'altra banda, l'empresa ha reconegut durant aquesta presentació de resultats que cada cop li costa més atreure nous subscriptors, tot i que afirma que les vendes a les empreses són “fortes”. "Seguim guanyant tracció com la plataforma triada per les empreses que busquen oferir solucions flexibles i productives per a la col·laboració i el compromís dels clients", ha destacat el fundador i CEO de Zoom, Eric S. Yuan.

En acabar el trimestre la companyia tenia uns 204.100 clients empresarials, xifra que representa un augment de menys del 3% respecte als 198.900 amb què va tancar els tres mesos anteriors. Els clients empresarials representen el 54% dels ingressos totals.

"Hem posat en marxa iniciatives centrades a impulsar noves subscripcions en línia, que s'han mostrat prometedores en un primer moment, però no han estat suficients per superar la dinàmica macro del trimestre", ha apuntat Steckelberg en una trucada de Zoom amb analistes, segons recull CNBC.

Precisament, els analistes fan referència a aquest punt, el de l'alentiment del creixement i la forta competència (sobretot per part de Microsoft amb la seva oferta de Teams), en els comentaris sobre els resultats de l'empresa. "És difícil veure un futur brillant per a Zoom a mesura que el creixement disminueix, la competència s'intensifica i les empreses gasten uns bons diners per atraure els treballadors" de nou a les oficines, apunta Josh Gilbert, analista de mercat d'eToro.

Aquest expert creu que la situació que travessa la companyia es reflecteix en la rebaixa de previsions que ha emprès, i diu que ara el "principal treball" de Zoom serà "retenir la base d'usuaris que ha construït, i la retenció per si sola no ajudarà el preu de les accions".

Per part seva, Victoria Scholar, directora d'inversions d'interactive investor, destaca que "des que les economies de tot el món van tornar a obrir-se, les restriccions de la Covid van disminuir, la feina des de casa es va reduir i les reunions cara a cara van tornar a començar, Zoom ha tingut problemes per mantenir el seu impuls del 2020".

"A més, s'enfronta a un augment dels costos per la inflació i la despesa de màrqueting necessària per atraure nous clients", indica l'analista, que creu que això "ha provocat un augment de les despeses d'explotació i ha pressionat els marges". Com apunta, "s'ha produït un notable canvi empresarial sostingut cap a la feina des de casa i les reunions a distància, per la qual cosa Zoom segueix tenint un lloc important en un món post-pandèmic, però repetir l'altíssima demanda del moment àlgid del 2020 sembla improbable en aquest moment".

Cal recordar que Citi va rebaixar la setmana passada la seva qualificació de les accions de Zoom a vendre des de mantenir, citant la creixent competència i la pressió econòmica sobre les petites i mitjanes empreses i la despesa en categories menys essencials.

contador