ep archivo   tubacex propone 115 despidos en tti y 35 en aceralava y un erte para el resto de la
TUBACEX - Archivo

Tubacex ha presentat aquest dijous els resultats de l'exercici 2021, any que ha tancat amb pèrdues de 32,2 milions, superiors als números vermells del 2020, quan va perdre 25,3 milions. A més, les vendes de la companyia també s'han reduït respecte a l'any anterior un 23,9%, ja que s'han situat als 365 milions d'euros.

  • 3,17€
  • 0,48%

Així ho ha comunicat Tubacex en una nota remesa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), en què explica també que l'Ebitda de l'any s'ha situat en 17,5 milions d'euros, cosa que representa una caiguda del 54% respecte als 38,1 milions collits el 2020.

Les xifres globals de l'any no són tan bones com les obtingudes per la companyia al quart trimestre de l'any, que ha qualificat com a “positiu”. El benefici net s'ha situat en positiu entre l'octubre i el desembre, i les vendes han tocat els 118,6 milions d'euros, un 31,7% més que al mateix trimestre del 2020. Així mateix, l'Ebitda del quart trimestre també ha millorat, en aquest cas un 7,4%, en situar-se als 12,6 milions d'euros. Les dues xifres, explica Tubacex, han crescut malgrat que estan molt afectades per l'efecte de la inflació en els costos energètics i en la cadena de valor en general.

"La reducció de costos realitzada en el marc del nostre pla de reestructuració global, la sòlida cartera de comandes i el fet de trobar-nos davant d'un mercat energètic en expansió, ens permeten afrontar el 2022 amb optimisme", ha manifestat Jesús Esmorís, conseller delegat de Tubacex.

La companyia afirma que els resultats dels dos últims anys han estat marcats per l'impacte de la Covid-19 a l'entrada de comandes i pel llarg procés d'ajustament de costos de les plantes alabeses, encara que assegura que el millor exercici del negoci durant el tercer i quart trimestre de l'any “confirma un canvi de tendència que es mantindrà durant els propers exercicis”.

L'efecte de l'alta inflació i, especialment, la pujada dels costos energètics es continuarà apreciant al proper trimestre sobre la cartera ja venuda. "Però les pujades de preus que estem implementant permetran reduir aquest efecte a partir del segon trimestre i els resultats del 2022 haurien d'estar per sobre dels assolits el 2018 i 2019", ha assenyalat Esmorís.

Finalment, el deute financer net arriba als 336,2 milions d'euros, amb uns nivells conjunturalment molt alts. Tot i això, diu Tubacex, l'"exitós pla de reestructuració financera engegat el 2020 ha permès al grup disposar d'una posició de liquiditat per sobre dels 170 milions d'euros, xifra que garanteix la solidesa del balanç i cobreix els venciments dels préstecs fins al 2024". A més, "les expectatives de creixement dels propers mesos i consegüent millora gradual de resultats permetran reduir la xifra de deute financer net, tornant a ràtios d'endeutament pre-Covid a mitjans de 2022", conclou.

contador