ep archivo   seguidores solares bifaciales de soltec
SOLTEC - Archivo

Soltec ha registrat el 2021 unes pèrdues d'1,2 milions d'euros, xifra que representa una millora de 3,8 milions respecte a l'any 2020. A més, durant aquest període va assolir una facturació rècord de 346,5 milions d'euros, un 47% superior al 2020.

  • 2,70€
  • 0,37%

El quart trimestre de l'any va assolir els 160 milions d'ingressos, un EBITDA de 16 milions d'euros i un resultat net de 19 milions d'euros.

La divisió de desenvolupament de projectes fotovoltaics de la companyia ha tancat l'exercici amb un pipeline de 10,3 GW en diferents fases de desenvolupament que es distribueixen en 722 MW de backlog (cartera de comandes signades), 3.044 MW en estat avançat, 2.571 MW en estat primerenc i 3.964 d'oportunitats identificades.

D'aquesta manera ha continuat impulsant el seu negoci a sis dels mercats més rellevants per al sector fotovoltaic, entre els quals hi ha Espanya, Itàlia, Colòmbia, Brasil, Dinamarca i els Estats Units.

Durant l'any 2021, la divisió de desenvolupament de projectes ha estat capaç de rotar més de 1.288 MW de la cartera d'actius a Itàlia i a Espanya, registrant un resultat operatiu (EBITDA) de 10 milions d'euros. Aquestes rotacions han basat en tres blocs d'acords: un primer acord per a la rotació de 95 MW a Espanya a Total, un segon acord per rotar 772 MW a Aquila Capital a Itàlia, seguit d'un tercer acord per a la rotació parcial de 421 MW addicionals a Itàlia a Aquila Capital.

La bona evolució del negoci és reflex de la projecció i solidesa de la divisió, que ha aconseguit durant l'exercici entrar a tres nous països (Colòmbia, EUA, Dinamarca), així com l'adjudicació de 99 MW a Colòmbia en el marc de la subhasta d'energies renovables organitzada pel Ministeri de Mines i Energies de Colòmbia.

La divisió industrial, per part seva, ha tancat l'exercici amb més de 411,8 milions d'ingressos, una xifra rècord en subministrament de seguidors solars. Això reflecteix la sòlida proposta de valor del seguidor solar, que juntament amb la presència de Soltec a mercats de rellevància per a l'energia solar fotovoltaica i la seva capacitat per continuar tancant contractes de subministrament amb els seus clients tier 1 a nivell internacional en un entorn disruptiu. permès al negoci industrial assolir un track record d'11,8 GW.

D'altra banda, al quart trimestre de l'any va registrar una xifra de vendes de 223,2 milions d'euros (+529% en comparació del 2020), i un EBITDA de 6,3 milions d'euros (13,3 milions d'euros superior al registrat el 2020).

L'EBITDA ha registrat una millora constant al llarg de l'any, com a resultat de les mesures adoptades per Soltec per pal·liar l'impacte de les disrupcions del mercat, provocades principalment per la logística internacional, així com l'escassetat de recursos de personal a certs països.

Això es reflecteix en uns indicadors operatius de la divisió que continuen mostrant xifres sòlides, amb un backlog de 250 milions d'euros (1.726 MW), un 32% més respecte a l'any 2020 i 3.067 milions d'euros de pipeline (25.206 MW), fet que suposa un creixement del 15% respecte al període anterior.

Durant el 2021 cal destacar la signatura d'importants contractes de subministrament, com l'acord marc de tres anys de durada amb Acciona Energía pel qual subministrarà seguidors solars per a diferents projectes de la companyia, començant amb un primer contracte per a un parc fotovoltaic a la província de Conca (Espanya). Addicionalment, la companyia va signar amb Moss & Associates, LLC. un contracte que garanteix el subministrament en dues plantes fotovoltaiques a Colorado (Estats Units), amb una potència instal·lada de 700 MW.

Amb vista a les perspectives per al 2022, Soltec preveu un EBITDA consolidat per a l'empresa d'entre 15 i 20 milions d'euros. Un objectiu que impulsarà gràcies a la integració vertical del negoci de la companyia, tant de la divisió industrial com de la divisió de desenvolupament de projectes fotovoltaics, i a l'adopció de mesures per fer front a les disrupcions del mercat.

Per divisions, la divisió industrial contribuirà amb ingressos derivats de la venda de seguidors solars i altres serveis addicionals al rang de 450 a 550 milions d'euros i un EBITDA d'entre el 2 i el 3%, mentre que la divisió de desenvolupament de projectes fotovoltaics aportarà al consolidat un EBITDA de 7 a 11 milions d'euros.

El proper 23 de març, la companyia celebrarà un Capital Markets Day per publicar el seu Pla de Negoci 2022-2024.

Noticias relacionadas

contador