ep archivo   la presidenta de banco santander ana botin en la conferencia internacional de banca 20230201124103
BANCO SANTANDER - Archivo

Banco Santander ha presentat un benefici de 9.605 milions d'euros el 2022 (+18% en euros corrents), després de guanyar 2.289 milions (+1%) al quart trimestre de l'exercici.

  • 4,42€
  • 1,40%

Per part seva, el marge d'interessos anual ha pujat fins als 38.619 milions d'euros (+16%). El banc ha precisat que "l'efecte de la pujada de tipus sobre el marge d'interessos encara no s'ha reflectit plenament a Espanya, Portugal i els Estats Units".

En aquest sentit, ha afegit que "amb motiu de les pujades de tipus d'interès, Santander podria obtenir entre 2.000 i 2.500 milions d'euros addicionals de marge d'interessos durant els propers 12 mesos, d'acord amb les previsions actuals del preu dels diners" .

Les comissions anuals han augmentat un 12%, fins als 11.790 milions d'euros, mentre que els costos d'explotació també han pujat un 12%, fins als 23.903 milions d'euros. El cost del risc ha tancat l'exercici al 0,99%.

DETALLS SOBRE EL DIVIDENT

El banc, que celebrarà el Dia de l'Inversor el proper 28 de febrer, espera "créixer de forma rendible, amb un objectiu d'increment dels ingressos a doble dígit; un ROT per sobre del 15%; un cost de risc per sota del 1,2%; una ràtio d'eficiència del 44-45%, i un CET1 per sobre del 12%. Tot això, d'acord amb el consens macroeconòmic actual”.

Sobre la política de dividends, ha precisat que "el consell manté per al 2022 la seva intenció de retribuir els accionistes al voltant del 40% del benefici ordinari, distribuït aproximadament a parts iguals entre dividends en efectiu i recompres d'accions".

La presidenta del banc, Ana Botín, ha comentat que “el 2023, esperem que els bancs centrals i els governs segueixin prioritzant la reducció de la inflació”.

També ha previst que "el creixement dels ingressos compensi l'augment dels costos per la inflació i l'augment previst del cost del risc. Esperem continuar augmentant el retorn sobre el capital tangible per acció i el dividend per acció".

FORT AUGMENT DE LES PROVISIONS

Santander ha assenyalat que el balanç "s'ha mantingut sòlid, amb una ràtio de capital CET1 fully loaded per sobre del 12% al tancament d'any, en línia amb el seu objectiu".

La ràtio de morositat es va situar al 3,08%, després de baixar vuit punts bàsics enfront del tancament del 2021, gràcies a la bona evolució d'Europa i Digital Consumer Bank, mentre que la ràtio de cobertura es va situar al 68%.

Sobre les provisions, el banc ha dotat 3.018 milions d'euros al quart trimestre, xifra que suposa un 106% més que al mateix període de l'any anterior.

"Santander ha fet dotacions addicionals per l'actualització de les previsions macroeconòmiques, reflex de la seva prudència atesa la incertesa econòmica", ha explicat l'entitat. Això ha elevat un 31% les provisions anuals, fins a 10.509 milions d'euros.

"L'escala, la diversificació i l'orientació comercial del grup donen com a resultat un any sòlid, amb un augment de set milions al nombre de clients, fins als 160 milions", ha destacat el banc. Els clients vinculats han augmentat un 8%, fins als 27 milions.

contador