ep fachada de la sede de naturgy
Eduardo Parra - Europa Press

Naturgy va registrar el 2022 un Ebitda de 4.954 milions d'euros (+40%) i un benefici net reportat de 1.649 milions d'euros (+35%). L'exercici ha estat "marcat per la intensa volatilitat i incertesa global, així com per un increment sostingut del cost de les matèries primeres a nivell mundial i un bon exercici de les activitats liberalitzades als diferents mercats", segons ha explicat el grup energètic a la nota de premsa.

  • 24,62€
  • 0,98%

"Les activitats regulades van registrar un bon comportament, amb un augment de l'Ebitda fins als 2.475 milions, a causa en part de la normalització dels costos operatius a Espanya després dels plans d'optimització i de l'impacte positiu del tipus de canvi a Amèrica Llatina, entre altres factors", ha afegit el grup energètic.

El Consell d'Administració proposarà a la Junta General un dividend complementari de 0,50 euros per acció, que sumat als ja abonats totalitza 1,20 euros/acció, segons compromès el Pla Estratègic 2021-2025, i representant un pay out del 70%.

El deute net es va reduir des dels 12.831 milions d'euros al tancament del 2021 fins als 12.070 milions al tancament del 2022, recolzat en la generació de caixa, la gestió del capital circulant i l'evolució del tipus de canvi.

Les inversions van assolir els 1.907 milions d'euros, un 28,5% més. Les xarxes de distribució i els projectes renovables van representar aproximadament el 90% de les inversions de creixement de la companyia a l'exercici.

La companyia treballa per accelerar el programa d'inversions els propers anys, aprofitant la sòlida generació de flux d'efectiu i el ferm balanç.

Naturgy va impulsar l'estratègia de desenvolupament de projectes de generació renovable. Actualment, la companyia suma més de 5,5 GW de potència en operació i compta amb una cartera de més de 195 projectes a Espanya, Austràlia i els Estats Units.

"Els resultats de la companyia s'emmarquen en un exercici atípic, amb un escenari energètic sense precedents marcat per importants fluctuacions dels mercats internacionals i preus als índexs mundials, com ara el cas de l'holandès TTF amb oscil·lacions d'entre 65 i 319 euros/MWh al llarg de l'exercici", ha afegit la companyia.

ESPANYA I AUSTRÀLIA, AL FOCO

Recentment, Naturgy va obtenir la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) favorable per a 18 projectes eòlics i fotovoltaics a Espanya, que sumen una potència total superior als 1,3 GW. D'entre els projectes amb autorització ambiental positiva, destaquen, entre altres, els vuit eòlics a Galícia, així com la fotovoltaica Campo de Arañuelo (300 MW), a Extremadura, que serà la instal·lació solar més gran que la companyia construeixi a Espanya.

Un dels països prioritaris de desenvolupament renovable per a Naturgy és Austràlia, on té com a objectiu assolir una potència instal·lada de 2,2 GW de tecnologia eòlica, fotovoltaica i d'emmagatzematge el 2025.

Recentment, Naturgy va posar en operació amb èxit la seva primera instal·lació d'emmagatzematge de bateries a nivell mundial, fet que suposa una fita històrica per a la companyia en el negoci de renovables. Aquest projecte, ACT Battery, reforçarà la qualitat del subministrament a la ciutat de Canberra i accelerarà la transició energètica del país en permetre una introducció d'energia renovable més gran a la xarxa.

COMPROMÍS AMB ELS SEUS CLIENTS

Naturgy també ha reforçat el seu compromís amb els seus clients, societat i teixit empresarial a través de diferents iniciatives per ajudar a mitigar, en la mesura de les seves capacitats, l'impacte de l'alça del preu de les matèries energètiques a l'activitat industrial i domèstica a Espanya. Més del 60% de la base de clients de la companyia s'ha beneficiat de les iniciatives de preus a llarg termini el 2022".

Així mateix, la companyia ha destacat que "ha facilitat i agilitzat el traspàs dels seus clients a la Tarifa Regulada de Gas el 2022 perquè poguessin disposar del preu més barat actualment al mercat, amb una mitjana de traspassos a les TUR de 4.000 clients al dia".

Noticias relacionadas

contador