ep archivo   el director financiero de mapfre fernando mata
Gustavo Valiente - Europa Press - Archivo

Mapfre va millorar el resultat net un 7,7% el 2023, fins als 692 milions d'euros. L'asseguradora ha explicat que el resultat net s'hauria situat als 767 milions d'euros (+19,4%) sense el deteriorament de 75 milions d'euros del fons de comerç dels Estats Units.

  • 2,30€
  • -0,09%

Aquest resultat net inclou una sèrie de fets “singulars” ocorreguts durant l'any. En primer lloc, dos esdeveniments catastròfics rellevants, el terratrèmol a Turquia i l'huracà Otis a Mèxic, amb un impacte agregat de 159 milions d'euros. El 2022 hi va haver una sequera a la conca del riu Paraná amb un impacte de 113 milions. Addicionalment, la freqüència més gran d'esdeveniments atmosfèrics a Europa ha tingut un impacte net de més de 115 milions superior al 2022.

El resultat net també inclou l'ingrés net de 46,5 milions com a conseqüència de l'arbitratge per la ruptura de l'aliança amb Bankia. Així mateix, recull l'esmentat deteriorament de 75 milions del fons de comerç de les operacions d'assegurances als Estats Units. Aquest fet no ha tingut cap impacte en la generació de tresoreria, ni en la solvència ni en la capacitat de pagament de dividends del grup, tal com ha manifestat Mapfre.

Finalment, recull la hiperinflació en Veneçuela, Argentina i Turquia, que ha tingut un impacte negatiu de 47 milions d'euros (41 milions el 2022).

Els ingressos de Mapfre van augmentar un 9,2% l'any passat, fins als 29.509 milions d'euros. La companyia ha dit que aquest augment consolida la tendència dels darrers trimestres i reflecteix tant un increment "significatiu" dels volums de negoci com una millora dels ingressos financers.

Les primes creixen un 9,7% i arriben als 26.917 milions, la xifra més alta de la història, sense impacte rellevant dels tipus de canvi, ha precisat la companyia, amb increments del 8,4% a No Vida i del 14,6 % a Vida. Contribueixen positivament Iberia, Llatinoamèrica i el negoci de la Reassegurança.

Iberia és el negoci que creix més en primes, amb un augment del 15,8%. Llatinoamèrica dispara el resultat net fins als 373 milions d'euros i és el principal contribuïdor al benefici, amb un augment del 24%. Mapfre RE augmenta la seva contribució al resultat i arriba als 245 milions d'euros (+71%).

El ROE, excloent-ne el deteriorament del fons de comerç dels Estats Units, se situa al 9,9% (9% sense excloure aquest impacte).

Les plusvàlues realitzades netes de la cartera d'inversions han suposat un impacte en el resultat de 91 milions, en línia amb l'any anterior (100,4 milions el 2022).

Els fons propis del grup sota criteris locals homogenitzats van assolir els 8.071 milions, amb un augment de 782 milions (+10,7%). Les plusvàlues no realitzades de la cartera d'actius financers disponibles per a la venda van aportar-hi 566 milions d'euros durant l'any, mentre que les diferències de conversió s'han mantingut estables.

DECISIONS DEL CONSELL: DIVIDENT I NOMENAMENTS

El Consell d'Administració ha acordat proposar a la Junta General un dividend complementari a càrrec de l'exercici 2023 de 9 cèntims per acció, un 5,9% més que el de l'any anterior.

“El 2023 hem aconseguit un rècord en termes de primes, i aquest fort creixement ja s'està traslladant a la rendibilitat, amb un ROE ajustat proper al 10%. Mapfre està superant els desafiaments de l'entorn actual i continua avançant en la transformació del negoci. A més, reafirmem el compromís amb els nostres accionistes amb un dividend complementari de 9 cèntims, que mostra la solidesa dels resultats i la posició financera del grup”, assenyala Antonio Huertas, president de Mapfre.

A més de la proposta d'augment del dividend complementari a càrrec del 2023, el Consell també ha aprovat el nomenament de José Miguel Alcolea Cantos com a Secretari General i Director General de l'Àrea Corporativa d'Afers Legals i Secretari del Consell d'Administració, així com vocal del Comitè Executiu, amb efecte el proper 1 d'abril. Aquest nomenament es produeix en substitució d'Ángel Dávila Bermejo, que es jubila després de 32 anys a Mapfre en diferents llocs de responsabilitat.

Noticias relacionadas

contador