ep archivo   sede corporativa de caixabank en barcelona 20230203070603
CAIXABANK - Archivo

CaixaBank va guanyar 3.145 milions d'euros el 2022, un 39,8% menys si es tenen en compte els impactes extraordinaris generats per la integració de Bankia, ja que el benefici el 2021 va ser de 5.226 milions d'euros per l'aportació positiva a efectes comptables de 4.300 milions del fons negatiu de comerç o badwill i altres resultats extraordinaris associats a la fusió. El banc ha aprofitat la presentació de resultats per anunciar el repartiment d'un dividend de 0,2306 euros bruts per acció.

  • 4,94€
  • -0,14%

Tenint com a base perímetres homogenis, el benefici net atribuït va augmentar un 29,7% (2.424 milions d'euros el 2021), ha explicat l'entitat en una nota, en què destaca que el marge brut es va incrementar un 5,5% exercici, fins als 11.594 milions d'euros, i les despeses d'administració i amortització recurrents es van reduir un 5,6% en taxa interanual, recolzades en la consecució de sinergies associades a la integració de Bankia, fet que ha propiciat un creixement del 19,8 % al marge dexplotació.

En aquest sentit, cal destacar que el 2022 el banc ha culminat el procés de sortides voluntàries, cosa que es reflecteix en una caiguda del 8,1% de les despeses de personal en el conjunt de l'exercici.

L'entitat també destaca que els resultats reflecteixen "la fortalesa de l'activitat comercial", i apunta que els ingressos core van créixer un 5,8%, fins als 11.997 milions d'euros, impulsats per l'augment del 7,7% del marge d'interessos i del 33,1% dels ingressos i les despeses per contractes d'assegurances, amb uns ingressos per comissions en línia amb l'exercici anterior (+0,6%). Tot això, assenyala CaixaBank, ha compensat els menors ingressos en la línia de participades de bancassegurances (-26,2%).

El 2022 les comissions bancàries van augmentar un 1,7%, encara que les bancàries recurrents es van reduir lleugerament, un 0,3%, a causa de l'eliminació de les comissions de custòdia de dipòsits i la unificació dels programes de fidelització de clients particulars després de la fusió, que ha elevat el nombre de clients que no paguen les comissions de l'operativa bàsica, comenta el banc. Per la seva banda, les comissions de banca majorista creixen un 20,5%, "mostra del bon comportament per més activitat l'any".

I quant als ingressos per dividends, CaixaBank indica que van caure un 15%, en situar-se als 163 milions d'euros el 2022. En aquesta partida s'hi inclou el registre dels dividends de Telefónica i BFA per 69 i 87 milions, respectivament. A més, els resultats atribuïts d'entitats valorades pel mètode de la participació, que van tocar els 264 milions el 2022, baixen un 39,5% en taxa interanual afectats, entre d'altres factors, per canvis de perímetre després de la venda d'Erste Group Bank i la consolidació global de Bankia Vida. Els ingressos d'operacions financeres van pujar un 47%.

CaixaBank presumeix, a més, d'haver estat capaç de "mantenir el ritme comercial" malgrat el context d'incertesa generat arran de la invasió d'Ucraïna, i ha "complit els objectius financers i d'activitat". A més, indica que la rendibilitat sobre els recursos propis (ROTE) ha pujat fins al 9,8% i la ràtio d'eficiència sense despeses extraordinàries ha millorat fins al 51,9%.

Per al president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, "el 2022 ha estat un any d'una rellevància enorme" perquè "hem conclòs amb gran èxit el procés d'integració de la fusió més gran del sector financer del nostre país; hem presentat al mercat el nostre primer pla estratègic després de la fusió, un pla que ens ha de guiar durant el període 2022-2024 per aconseguir l'objectiu últim de la nostra integració, que és liderar el procés de transformació del sector financer, i hem posat de llarg el nostre propòsit de marca 'Estar a prop de les persones per a tot el que importa'".

Goirigolzarri ha posat en valor que l'entitat va tancar l'any amb més fortalesa financera i una sòlida posició de capital, cosa que permet abonar als accionistes un dividend de 1.700 milions d'euros, un import que s'eleva fins als 3.500 milions si s'hi sumen els 1.800 milions del programa de recompra d'accions. "Això ens situa al camí per aconseguir el nostre objectiu de distribuir fins als 9.000 milions durant el període 2022-2024", ha indicat.

Precisament, el banc ha anunciat, coincidint amb la presentació de resultats, que el Consell d'Administració ha acordat proposar a la Junta General Ordinària d'Accionistes, que es convocarà durant el mes de febrer, la distribució d'un dividend en efectiu de 0,2306 euros bruts per acció, amb càrrec als beneficis del 2022, a abonar durant el proper mes d'abril. Suposa un increment del 58% enfrtont dels 0,1463 euros de l'exercici anterior, i amb el pagament d'aquest dividend, l'import de la remuneració a l'accionista corresponent a l'exercici serà equivalent al 55% del benefici net consolidat, apunta CaixaBank.

El Consell ha aprovat igualment la Política de Dividends per a l'exercici 2023, consistent en una distribució en efectiu d'entre el 50% i el 60% del benefici net consolidat, que s'abonarà en un únic pagament l'abril del 2024, subjecte a l'aprovació final de la Junta General d'Accionistes.

Per la seva banda, el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, ha destacat que “a CaixaBank hem completat un any molt positiu en termes de dinamisme comercial, qualitat creditícia i fortalesa financera. Estem especialment satisfets amb el fort creixement de l'activitat, que reflecteix la nostra capacitat i voluntat de donar suport a l'economia de les famílies i les empreses, i, amb la millora del resultat, que ens permet augmentar substancialment la retribució als nostres accionistes i la nostra contribució a la Obra Social de la Fundació 'la Caixa'".

DINAMISME COMERCIAL

CaixaBank apunta que el 2022 ha "reforçat" el seu dinamisme comercial malgrat el context d'incertesa, i ho ha fet "a tots els canals". Així, ha registrat un creixement del crèdit tant en clients particulars com en empreses, amb una alça de la cartera de crèdit sana (se n'exclouen els saldos dubtosos) del 3,3%, fins als 351.225 milions d'euros. En detall, la cartera sana d'empreses va créixer un 7,6% l'any, la de consum ho va fer un 4,1% i la d'hipoteques va repuntar un 0,7%.

A més, a l'exercici s'ha duplicat més la concessió d'hipoteques a Espanya (+108%), fins a situar-se als 14.299 milions d'euros. En crèdit hipotecari, CaixaBank manté la seva aposta pels préstecs a tipus fix, com a element que dona seguretat al client del que pagarà durant tota la vida del préstec. Al conjunt del 2022, més del 90% dels contractes per a adquisició d'habitatge es va formalitzar a tipus fix.

Per la seva banda, en crèdit al consum a Espanya, el nou finançament va assolir 10.235 milions d'euros el conjunt de l'any, xifra que representa un augment del 16% respecte al 2021. En finançament a empreses, la nova producció va ser de 41.560 milions d'euros, després de créixer un 23%, impulsat per un model caracteritzat per l'especialització i la proximitat al teixit empresarial.

Pel que fa als saldos dubtosos, van baixar fins als 10.690 milions d'euros després de la bona evolució dels indicadors de qualitat d'actiu i la gestió activa de la morositat recolzada per vendes de carteres. D'aquesta manera, els saldos dubtosos van caure en 2.943 milions d'euros l'any i en 952 milions durant el trimestre, de manera que la ràtio de morositat es va reduir al tancament del 2022 fins al 2,7%, mínim històric i gairebé un punt per sota del nivell de desembre del 2021 (3,6%), amb reducció de la ràtio en tots els segments de crèdit.

LIQUIDESA I SOLVÈNCIA

Per acabar, CaixaBank destaca que ha aconseguit tancar l'any "amb uns elevats nivells de liquiditat i de solvència, reflex de la fortalesa del balanç del grup". Els actius líquids totals se situaven als 139.010 milions d'euros al tancament de l'exercici. A més, el Liquidity Coverage Ratio (LCR) del grup el 31 de desembre del 2022 era del 194%, la qual cosa mostra una posició de liquiditat molt àmplia, molt per sobre del nivell mínim requerit del 100%.

A capital, la ràtio Common Equity Tier 1 (CET1) va tancar l'any al 12,8% (12,5% sense aplicació dels ajustaments transitoris d'IFRS9), després de l'impacte extraordinari del programa de recompra d'accions (share buy-back) per import de 1.800 milions dut a terme el 2022 (-83 punts bàsics). Cal destacar que l'entitat va aconseguir una generació orgànica de capital de 117 punts bàsics durant l'any.

I la ràtio MREL sobre APRs es va situar al 26%, complint "amb escreix" amb el nivell exigit per al 2024.

Noticias relacionadas

contador