ep archivo   avio de norwegian
NORWEGIAN - Archivo

Norwegian ha presentat aquest dimarts els resultats del segon trimestre i del primer semestre, i les xifres no han agradat gaire al mercat. Els títols de l'aerolínia perden més d'un 7% a la borsa després d'haver reportat la companyia noruega un benefici entre abril i juny de 1.248 milions de corones noruegues (o 129,54 milions d'euros), xifra que representa un 55% menys que el guany obtingut durant el mateix trimestre de l'any anterior, quan va ser de 2.778,9 milions de corones. Durant el primer semestre ha guanyat un 86% menys (214,7 milions de corones enfront de les 1.589,9 fa un any).

Aquests resultats, ha reconegut la pròpia aerolínia, han estat afectats tant pel restabliment dels pagaments anticipats de comandes d'avions com per l'alt preu del combustible. Tot i això, Norwegian presumeix d'haver estat capaç de donar resposta a la creixent demanda de viatges aeris.

"Aquest trimestre ha demostrat la nostra capacitat per augmentar ràpidament la demanda i satisfer de manera efectiva la forta demanda de viatges aeris", ha comentat Geir Karlsen, conseller delegat de la companyia. També s'ha mostrat "complagut que oferim una regularitat operativa líder al mercat, en un entorn amb limitacions de capacitat als aeroports europeus i una vaga de tècnics de manteniment a Noruega", ha declarat.

Es refereix a la "sòlida regularitat operacional" de Norwegian, del 99,4%, que va aconseguir operar pràcticament tots els vols programats malgrat la complicada situació. I això que altres elements, com ara la puntualitat, s'han vist molt afectats. De fet, un 78,8% dels vols van sortir puntuals entre l'abril i el juny, en comparació amb el 95,4% del mateix període de l'any passat i el 88,1% del primer trimestre.

Norwegian ha explicat també que durant aquest període hi ha hagut una forta demanda amb el consegüent augment del trànsit i les reserves, de manera que el nombre de passatgers va augmentar un 124% durant el segon trimestre. L'ocupació mitjana ha millorat fins a situar-se al 85% al ​​juny.

Tot això ha fet que els ingressos del trimestre es disparin fins als 4.868,5 milions de corones noruegues, enfront dels 335,5 milions obtinguts durant el mateix període de l'any anterior. Al semestre, també hi ha una notable diferència: 6.784,7 milions entre el gener i el juny d'aquest any, enfront dels 590,8 milions de corones dels sis primers mesos del 2021.

ACORD AMB BOEING

Així mateix, durant el segon trimestre Norwegian va segellar un "acord històric" amb Boeing per a la compra de 50 avions 737 MAX 8, que es lliuraran entre el 2025 i el 2028. L'acord també inclou opcions per a 30 avions addicionals. Després de la conclusió de l'acord, l'aerolínia noruega va restablir els pagaments previs al lliurament (predelivery payments, o PDP) de 217,88 milions d'euros (2.099 milions de corones) durant el trimestre.

"L'acord amb Boeing és clau per al proper capítol de Norwegian. Ens permetrà servir els nostres clients amb avions moderns de baix consum de combustible, cosa que reduirà significativament la nostra empremta de carboni. A més, prepara l'escenari perquè siguem amos d'una gran part de la nostra flota, cosa que ens permet consolidar la nostra fortalesa als països nòrdics", ha assenyalat Karlsen.

contador