ep archivo   imagen de acerinox
ACERINOX - Archivo

La siderúrgica Acerinox va guanyar la meitat que l'any passat al segon trimestre i al primer semestre del 2023. Els beneficis de la cotitzada a l'IBEX 35 van minvar fins als 142 milions d'euros entre l'abril i el juny, un 59% menys que el mateix període de l'any anterior (343 milions d'euros). De la mateixa manera, el benefici semestral es va reduir fins als 278 milions, un 54% menys si es compara amb els 609 milions aconseguits entre el gener i el juny del 2022.

  • 9,76€
  • -0,46%

Després de conèixer aquestes xifres, les accions de l'acereria radicada a Madrid cauen un 2% al mercat espanyol. Des del començament d'any, el valor ha repuntat un 8%.

L'EBITDA trimestral de la companyia, si bé ha augmentat un 5% respecte a l'anterior trimestre (226 milions) en situar-se als 236 milions d'euros, també s'ha reduït a la meitat si es compara amb el mateix període de l'any anterior (-55%, 523 milions). Al semestre, aquesta magnitud s'ha reduït un 51% i ha passat de 945 milions a 462 milions al tancament de juny de 2023. Alhora, el marge EBITDA de la companyia ha augmentat en taxa intertrimestral, passant del 13% de març al 14% al tancament d'aquest trimestre, però ha caigut 7 punts percentuals respecte al mateix període de l'any passat.

I és que la companyia ha acusat una important reducció de les vendes, que han caigut durant el trimestre fins als 1.740 milions d'euros, un 31% menys que fa un any. Alhora, les vendes semestrals es van reduir un 27% fins als 3.522 milions d'euros respecte als 4.821 milions d'euros aconseguits durant el primer semestre del 2022.

La companyia ha indicat que aquestes xifres representen una clara millora respecte al segon semestre de l'any passat. Segons Bernardo Velázquez, conseller delegat d'Acerinox, la siderúrgica ha obtingut durant el primer semestre uns bons resultats en un entorn complex com l'actual i consolida un nou llindar de rendibilitat.

D'acord amb el directiu de la companyia espanyola, els resultats d'Acerinox mostren "l'encert de les decisions estratègiques adoptades durant els darrers anys i l'increment d'eficiència aconseguit durant la darrera dècada". "Com a conseqüència, Acerinox està aconseguint aplanar la ciclicitat pròpia del seu sector, obtenint bons resultats fins i tot en els moments baixos del cicle", apunta.

Acerinox també ha destacat que han obtingut 126 nous clients després de la integració de VDM Metals, la seva divisió d'aliatges d'alt rendiment, cosa que li ha permès obtenir unes sinergies acumulades de 47 milions d'euros, 11 milions més del pressupostat al començament de la integració el 2020. "A més, s'ha treballat conjuntament en la consecució de vuit projectes rellevants, sobretot a la indústria química i petroquímica, que han suposat un impuls per a les dues divisions en termes de producció", afegeixen.

Velázquez ha indicat que, especialment al sector d'acers inoxidables, el grup s'ha beneficiat de la seva "estratègia de diversificació geogràfica, permetent l'optimització de l'activitat en funció de la situació de cada mercat". Acerinox també ha aprofitat per advertir que les condicions del mercat de la Unió Europea en aquest segment continuen sent “molt desafiadors”.

PREVISIONS A L'ALÇA

De cara al que resta d'exercici, Acerinox espera una millora de la cartera de comandes a la segona meitat de l'any al sector d'acers inoxidables, malgrat les incerteses i la feblesa de la demanda. Així mateix, la companyia preveu que el tercer trimestre estarà marcat per l'estacionalitat "típica" dels mesos d'estiu, sobretot a Europa.

"El sector dels aliatges d'alt rendiment continua amb una demanda sòlida principalment a la indústria química, petroquímica i aeroespacial. La cartera de comandes ens permet ser optimistes per als propers mesos", expliquen.

Tenint això en compte, la companyia espera uns "bons resultats" al tercer trimestre, encara que també que siguin inferiors als del segon per aquesta esmentada estacionalitat estiuenca. De la mateixa manera, Acerinox espera que es produeixi una reducció del capital circulant d'explotació com a part de la seva estratègia d'optimització de l'assignació del capital.

Noticias relacionadas

contador