ep archivo - detalle del logo de acerinox en el edificio de su sede en madrid espana a 19 de julio
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

La multinacional espanyola Acerinox ha tancat el primer trimestre de l'any amb un benefici de 136 milions d'euros després d'impostos, segons ha informat la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). La xifra representa una reducció del 49% dels guanys obtinguts durant el mateix període de l'any anterior, quan Acerinox va tancar el març amb un benefici de 266 milions d'euros.

  • 10,39€
  • -1,05%

Així mateix, els ingressos de la companyia també han caigut durant els tres primers mesos de l'any. Segons ha assenyalat Acerinox, les vendes van pujar fins als 1.782 milions d'euros durant el període, un 22% menys que els 2.287 milions aconseguits entre el gener i el març del 2022. No obstant, la xifra representa una millora del 5% respecte als ingressos del grup al quart trimestre del darrer exercici.

Alhora, el resultat brut d'explotació (EBITDA) ha caigut també de forma abrupta, un 47%, passant de 422 milions d'euros al tancament del març del 2022 a 226 milions d'euros durant els darrers tres mesos. A més, el marge EBITDA ha pujat fins al 13%.

D'altra banda, la producció d'aceria ha caigut un 20% respecte al mateix període de l'any anterior. Així, Acerinox ha produït 533.968 tones d'acer durant els primers tres mesos de l'actual exercici enfront de les 668.000 produïdes durant el mateix període de l'any anterior. Amb tot, la producció és un 34% superior a la del quart trimestre del 2022 a causa del “procés de reducció d'existències als mercats”, segons ha explicat la companyia.

Per mercats, Acerinox ha assenyalat que la demanda d'acer inoxidable als Estats Units va mostrar una millora durant el primer trimestre del 2023 en comparació amb els últims tres mesos del 2022. Així mateix, la companyia ha destacat que el consum aparent de producte pla ha disminuït un 31% respecte al primer trimestre del 2022 “per la reducció d'existències, que ja es troben a nivells normalitzats”. D'altra banda, les importacions s'han estabilitzat al voltant del 21%, un 5% menys que fa un any, i han apreciat un canvi cap a compres nacionals.

Pel que fa a Europa, l'acereria ha recalcat que la situació segueix molt afectada per incerteses derivades de la invasió d'Ucraïna i els efectes de la inflació en els costos, especialment pel costat de l'energia. El consum aparent de producte pla durant el primer trimestre ha caigut, segons les seves estimacions, un 33%, "fonamentalment per la correcció d'inventaris que ha continuat durant la primera part de l'any", mentre que les importacions han caigut un 70% durant el període. "Esperem que durant el segon trimestre s'assoleixin uns nivells normalitzats d'existències", han afegit des d'Acerinox.

D'altra banda, el flux de caixa operatiu del grup s'ha situat als -19 milions d'euros, principalment a causa de l'increment del capital circulant d'explotació en 173 milions d'euros. La companyia ha indicat que això ha estat conseqüència "del bon moment al sector d'aliatges d'alt rendiment i la necessitat d'incrementar els inventaris al llarg de la cadena de subministrament". A més a més, el flux de caixa lliure ha estat de -62 milions d'euros.

Finalment, el deute financer net del grup al tancament del març s'ha situat en 605 milions d'euros, uns 165 milions més que fa tres mesos. La companyia ha informat que, el 31 de març, tenia liquiditat immediata per import de 2.182 milions d'euros. D'aquests, 1.563 milions d'euros corresponien a la caixa i 619 milions d'euros a línies de finançament.

Amb vista al segon trimestre del 2023, l'empresa dirigida per Bernardo Velázquez preveu aconseguir un EBITDA “lleugerament superior” al d'aquest període. Segons Acerinox, la millor situació del mercat nord-americà d'acer inoxidable i el bon comportament del sector d'aliatges d'alt rendiment compensaran el previsible menor pes del negoci al mercat europeu, “molt afectat en consum i preus per la situació geopolítica, els nivells de existències i la inflació de costos”.

Pel que fa a la retribució a l'accionista, el Consell d'Administració va aprovar el 2022 la política de dividends per la qual es distribuiran ordinàriament 0,60 euros per acció. El dividend serà satisfet en dos pagaments: un pagament a compte de 0,30 euros realitzat el 27 de gener passat i un altre, al juliol.

En aquest sentit, la companyia ha indicat que proposarà a la Junta General d'Accionistes del 2023 una distribució de 0,30 euros per acció complementant d'aquests 0,30 euros més per acció. El 2023, Acerinox destinarà 150 milions d'euros en concepte de dividend.

Noticias relacionadas

contador