ep archivo   economia  abanca reestructura su unidad de negocio en espana y el responsable de la red
ABANCA - Archivo

Abanca va obtenir el 2022 un benefici de 217 milions d'euros, un 40,7% més, en termes recurrents, que l'exercici anterior gràcies al bon comportament del negoci i al control del cost del crèdit, segons assenyala l'entitat.

El banc destaca l'alta qualitat dels resultats obtinguts, que en un 94% provenen de negocis bancaris amb clients. Aquesta ràtio era del 89% el 2021.

El marge d'interessos va créixer un 14,2% impulsat per l'acompliment del marge comercial, que va millorar un 21,3%. Els ingressos per prestació de serveis van augmentar un 9,4%, gràcies, entre altres factors, al dinamisme mostrat per la comercialització d'assegurances (+11%).

Per línies, els ingressos procedents de serveis bancaris van créixer un 9,2%, els corresponents a cobraments i pagament,s un 16,9% i els originats per productes fora de balanç, un 2,3%. Gràcies a aquesta bona evolució del marge d'interessos i dels ingressos per prestació de serveis, el marge bàsic va millorar el 12,9%.

La variació de les despeses va estar condicionada per la incorporació al perímetre de consolidació del negoci adquirit de Novo Banco, així com per l'esforç realitzat per potenciar la generació de negoci a través de nous projectes i el llançament d'una àmplia campanya de màrqueting d'abast nacional. Tot i així, les despeses van créixer sensiblement menys que els ingressos, permetent que la ràtio d'eficiència avanci fins al 67,7%.

El marge d'explotació preprovisions va augmentar un 5,0%, malgrat que es van generar 86 milions d'euros menys de ROF que l'any anterior. El cost del risc es manté controlat, en un nivell del 0,18%, gràcies a la bona qualitat de la cartera de crèdit i a les cobertures elevades resultants de l'aplicació de la política de prudència de l'entitat. La ràtio de morositat es va situar al 2%, amb una cobertura NPL del 83,2%.

El 2022, l'entitat va acordar amb Crédit Mutuel l'adquisició de Targobank Espanya. Amb aquesta adquisició, el volum de negoci del banc se situaria per sobre dels 111.000 milions d'euros. ·L'operació de Targobank enfortirà la seva implantació nacional, reforçarà el seu posicionament en línies de negoci estratègiques, li permetrà guanyar eficiència, i incrementarà la recurrència i la qualitat dels resultats”. El tancament definitiu de l'operació tindrà lloc, previsiblement, al segon semestre aquest any.

Dins de la seva estratègia d'operacions corporatives, l'entitat ha decidit rebaixar el percentatge de benefici destinat a dividend (pay out) del 40 al 25% l'any 2023, amb l'objectiu d'enfortir-ne la capacitat de creixement inorgànic i continuar generant valor mitjançant operacions corporatives.

contador