dl gazprom logo russia gas oil energy
Sharecast graphic / Josh White

Rússia ha complert les seves amenaces i dimecres ha tallat el subministrament de gas a Polònia i Bulgària després de la negativa d'aquests dos països a pagar l'energia en rubles, com ara exigeix el Kremlin per protegir la cotització de la seva divisa davant les sancions occidentals.

Segons informava l'agència Reuters aquest dimarts, el ministeri d'energia búlgar va confirmar aquestes informacions i va dir que el país deixaria de rebre subministrament aquest dimecres. Així mateix, la gasista estatal polonesa PGNiG va informar que Gazprom Export aturarà el flux de gas a partir del 27 d'abril després que la companyia polonesa considerés que les exigències de Moscou no són vinculants.

Aquest dimecres la gasista russa ha confirmat que ha suspès "per complet" el subministrament a aquests dos països. "Gazprom ha suspès completament el subministrament de gas a Bulgargaz (Bulgària) i PGNiG (Polònia) per impagament en rubles", ha indicat l'empresa controlada per l'Estat rus en un comunicat difós al compte de Telegram.

D'acord amb informacions de BBC, PGNiG depèn de Gazprom per a la majoria de les importacions de gas i va comprar el 53% de les importacions a l'empresa russa al primer trimestre d'aquest any.

Per la seva banda, la ministra de Clima polonesa, Anna Moskwa, va afirmar que no calia extreure gas de les reserves nacionals i que no es tallaria el subministrament als clients. Per part seva, PGNiG ha assenyalat que els seus magatzems subterranis de gas estan al 80% de la seva capacitat i que, en acostar-se l'estiu, la demanda serà menor.

El govern búlgar també va assegurar que no hi ha motiu perquè la població es preocupi per la interrupció del subministrament de gas rus, del qual Bulgària és extremadament dependent. "Tal escenari es va discutir al febrer i estem preparats per reaccionar. Hi ha acords per a entregues alternatives, tot està assegurat", va declarar una portaveu governamental a l'emissora NOVA.

Cal assenyalar que Gazprom representa al voltant del 40% del subministrament de gas per als països europeus, que la majoria s'han negat a plegar-se a les exigències de Moscou.

Noticias relacionadas

contador