• Els descensos més importants es registren en Sabadell i Ezentis
  • DIA, Técnicas Reunidas i Cellnex segueixen sent les empreses més pressionades
alcistabajista

Volta de rosca de l'atac baixista a les empreses més pressionades. Els 'curts' han elevat la pressió en DIA i Técnicas Reunidas, les dues companyies que suporten un major nivell de posicions baixistes. També hi ha augments importants en Liberbank i Siemens Gamesa.

  • 0,28€
  • 1,72%

De fet, Liberbank pateix el major increment de 'curts' en ple veto d'aquest tipus d'inversions per part de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Aquesta prohibició, que es va iniciar al juny després de l'ensorrament borsari del banc després del final del Popular, estarà vigent fins al 30 de novembre. No obstant això, contempla excepcions, com per cobrir una posició alcista construïda a través de la subscripció de drets en una ampliació, cosa que ha aprofitat el 'hedge fund' Guevoura Fund del banc gibraltareny del mateix nom, que ha obert una posició curta del 2,08% del capital durant l'última setmana, cosa que dispara l'agregat de posicions curtes fins al 3,18% després de l'ampliació. Abans del veto aquest percentatge era a l’1,39% del capital.

El supervisor recopila les posicions superiors al 0,2% i publica els agregats que suporten les empreses cada dues setmanes. A més, actualitza diàriament els moviments individuals de més del 0,5%. Es tracta d'inversors que guanyen diners quan l'actiu cau de preu a través del préstec d'accions: lloguen una acció, la venen i la recompren quan han de tornar-la al seu legítim propietari, de manera que generen rendibilitat si el preu s'abarateix durant el procés.

Les dues empreses més pressionades pels baixistes són DIA i Técnicas Reunidas, i en ambdós casos hi ha augments rellevants durant les dues setmanes transcorregudes abans del 10 de novembre, data fins a la qual la CNMV incorpora dades. A la cadena de supermercats l'agregat de posicions curtes augmenta un 1,5% del capital fins al 21,04%, el nivell més alt des de juliol. En aquell mes els fons de cobertura van arribar al 24,86% rècord històric en qualsevol empresa, per després començar un replegament al qual van posar fi a l'octubre. Un total d’11 fons sobrepassen el 0,5% de DIA apostat contra les seves accions. Els més agressius en són Marshall Wace i Delores Holdings, amb un 3,64% i un 2,81% respectivament.

En Técnicas Reunidas els baixistes han incrementat el seu pes en un 0,75% del capital fins al 15,45%, màxims a la companyia d'enginyeria del sector gasista i petrolier, que pateix aquest any en borsa en desplomar un 40%. Divendres va presentar uns resultats decebedors en què va incloure un 'profit warning' per a 2018, cosa que va accelerar les seves caigudes, encara que segueix sent un dels valors en què més confien els millors fons espanyols de renda variable. Nous 'curts' passen del 0,5%, i quatre d'ells de l'1%: AKO Capital, AQR Capital, Naya Capital i AHL Partners.

Entremig de DIA i Técnicas Reunidas destaca el creixement de les posicions curtes en Siemens Gamesa, una altra companyia que aquest any sap el que és fer un 'profit waring’ i que perd un 48% del seu valor borsari des del 31 de desembre. Els 'curts' s'incrementen en un 0,8% del capital fins al 3,8%, encara que només en destaca un baixista, Capital Fund Management, amb un 0,7%. A l'agost la suma de posicions curtes era al 0,2%.

Els baixistes també experimenten una pujada que oscil·la al voltant del 0,5% en Mediaset i Neinor Homes, en què arriben al 4,1% i a l’1,2% respectivament. El grup televisiu ha patit una escalada durant les últimes setmanes fins a entrar al Top Ten dels valors més pressionats pels baixistes. Per la seva banda, hi ha augments de menor quantia en Atresmedia, Ercros, OHL, Iberdrola, Colonial, Amper, BME, Grifols, Pharma Mar, Telefónica, Tubacex, Acerinox, Enagás, Sacyr, Talgo i Bankia.

FORTS DESCENSOS EN SABADELL I EZENTIS

A l'altre costat de la balança hi ha dos descensos destacats. En Banc Sabadell les posicions curtes disminueixen un 0,9% del capital fins a l'1,6%. Van augmentar amb la crisi catalana, però ara disminueixen fins a mínims des del maig. Per la seva banda, en Ezentis cauen un 0,84% fins al 0,89% amb la retirada del 'hedge fund' Polygon Global Partners, que va aconseguir el 0,75% durant l'ampliació de capital duta a terme a l'octubre.

Cellnex, Almirall i Indra registren caigudes superiors al 0,4% del capital. Es tracta de tres valors molt pressionats pels 'curts' aquest any, especialment Cellnex, que amb un 7,9% és el tercer valor en el qual hi ha un agregat més alt, només per darrere de DIA i Técnicas Reunidas. També hi ha disminucions en Viscofan, Euskaltel, Acciona, BBVA, NH, Meliá, Bankinter, Aena, Red Eléctrica, Prisa i Merlin.

Noticias relacionadas

contador