• Guevoura Fund destapa una posició baixista del 2,08% en Liberbank en plena ampliació
bajistas bolsa portada

Les accions de DIA, Técnicas Reunidas i Siemens-Gamesa no travessen un bon moment. Però en opinió dels baixistes encara els esperen més caigudes, perquè han incrementat les seves posicions en cadascuna d'aquestes companyies. També pressionen Mediaset i Atresmedia.

En el cas de la cadena de supermercats, els inversors curts o baixistes, que són els que prenen posicions en un valor a l'espera que caigui o per cobrir altres posicions llargues o alcistes, tornen sobre els seus passos. I ho fan per superar de nou el llindar del 20% del capital de DIA. En concret, i segons l'última remesa de dades oferta per la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), entre el 27 d'octubre i el 10 de novembre van incrementar la seva presència del 19,54% al 21,04% del capital. Delores Holdings, amb un 2,81% del capital de la cadena, darsana Capital Partners (1,74%) i BlackRock IM (1,73%) són els tres fons amb majors posicions curtes.

També creixen a la segona companyia més assenyalada pels propis baixistes, Técnicas Reunidas, immersa en una espiral venedora després del 'profit warning' anunciat divendres passat. Els curts encara esperen un càstig més gran, i en aquestes dues setmanes van créixer del 14,7% al 15,45%, un nivell sense precedents a l'empresa d'enginyeria. AKO Capital, amb un 1,92% del capital, és el 'hedge fund' amb una major posició curta, seguit de Naya Capital Management i AHL Partners, ambdós amb un 1,07%.

Una altra empresa en dificultats és Siemens-Gamesa, penalitzada al parquet després de retallar igualment les seves previsions de beneficis i immersa en una profunda reestructuració. Els baixistes han allargat la seva presència en el capital de l'eòlica del 2,99% al 3,79%. Capital Fund Management és el nom més visible, amb una posició del 0,70%.

Les 'teles' figuren igualment al seu punt de mira. Han passat del 3,51% del 4,08% al capital de Mediaset, el major percentatge des del 2013, i del 2,59% al 2,90% en Atresmedia, la major presència de sempre. Pugen també en Borses i Mercats Espanyols (BME), en què passen del 4,29% al 4,49%, el pes més alt des del març. I persisteixen per sobre del 4% en Bankia, entitat en la qual creixen del 4,03 al 4,10% del capital.

EL CAS ESPECIAL DE LIBERBANK

Un altre moviment cridaner es produeix en Liberbank, entitat en la qual els baixistes no poden prendre posicions a la baixa des de juny. Amb excepcions. Segons l'última pròrroga del veto decretat per la CNMV, anunciada el passat 12 de setembre, hi ha diversos supòsits que queden exclosos d'aquesta prohibició de posar-se curt a l'entitat. Un d’ells estableix el següent: "La creació o increment de posicions curtes netes quan la creació o increment de la posició curta en accions estigui coberta amb una compra equivalent en termes de proporció en drets de subscripció". És a dir, un fons pot prendre posicions curtes d'una banda si per un altre està prenent posicions mitjançant drets en el transcurs d'una ampliació de capital, que és just el que ha passat al banc entre el 27 d'octubre i el 10 de novembre.

En aquest interval, i fonamentalment durant les últimes sessions d'aquesta ampliació, el fons Guevoura Fund Limited va estar prenent una creixent posició baixista que, amb data 10 de novembre, arribava al 2,08% del capital del banc, que s'engreixava el total de posicions curtes al 3,18% del capital. L'aixecament definitiu del veto a les posicions curtes en Liberbank es produirà el proper 21 de novembre, data en què està previst que comencin a cotitzar els nous títols de l'entitat procedents de l'ampliació de capital.

TAMBÉ FAN MARXA ENRERE

A la qual sí que donen un respir és a l'operadora d’intraestructuras de telecomunicacions Cellnex, en què reculen del 8,32% al 7,99% del capital. I el mateix passa en Euskaltel, una empresa en la qual van aconseguir posicions superiors al 3% del capital a la fi de 2016 i començaments de 2017 i en la qual ara baixen de l’1,37% a l’1,07%.

Noticias relacionadas

contador