xi-jinping-presidente-china
Flickr / Global Panorama

La Xina ha rebutjat de ple les acusacions per part dels Estats Units cap a la seva política comercial, qualificada pels nord-americans com "deslleial". Des del país asiàtic insisteixen que les crítiques "no tenen fonament" i esperen acostar postures amb Washington durant la propera cimera del G-20 que acollirà l'Argentina a finals d'aquest mes.

"Els nord-americans han realitzat noves acusacions infundades" contra la política comercial del gegant asiàtic i "a la Xina li resulta totalment inacceptable", ha declarat als periodistes el portaveu del Ministeri de Comerç, Gao Feng, en una roda de premsa aquest dijous a Pequín.

El passat mes d'agost el representant comercial dels Estats Units, Robert Lighthizer, va iniciar una investigació sobre les pràctiques de la Xina respecte a la propietat intel·lectual, de conformitat amb la Secció 301 de la Llei de Comerç de 1974, per determinar "si els actes, les polítiques i les pràctiques del govern de la Xina relacionats amb la transferència de tecnologia, la propietat intel·lectual i la innovació són poc raonables o discriminatòries i si sobrecarreguen o restringeixen el comerç nord-americà", segons ha informat la mateixa oficina de Lighthizer.

Aquesta investigació ha estat un dels detonants perquè els Estats Units acusés la Xina d'aplicar polítiques de comerç internacional deslleials, i obrir així la porta a la imposició d'aranzels als productes xinesos. En conseqüència, Feng ha explicat que les vendes de productes xinesos als Estats Units per un valor de 50 milions de dòlars han incrementat el seu valor fins a arribar als 250 milions de dòlars.

En aquest sentit, el ministre de Comerç xinès ha indicat que aquesta investigació i les seves conseqüències són el reflex de l’"unilateralisme" nord-americà, la qual cosa representa una violació de les normes de l'Organització Mundial del Comerç. "Esperem que els Estats Units retiri les seves acusacions i els comportaments que danyen les relacions econòmiques i comercials bilaterals i adopti una actitud constructiva", ha dit Gao.

ELS ESTATS UNITS PODRIA IMPOSAR NOVES SANCIONS

La Xina també està avaluant l'impacte que podria tenir si tira endavant una proposta dels Estats Units anunciada aquesta setmana per augmentar el control sobre les exportacions de tecnologia. En fructificar, des del país presidit per Xi Jinping prendran les mesures necessàries per defensar els seus "interessos legítims" i els de les seves empreses, informa Reuters.

En al·legar motius de seguretat, el govern de Donald Trump va proposar aquest dilluns intensificar el control sobre les exportacions de tecnologia en diverses àrees com les d'alta tecnologia, la intel·ligència artificial o la tecnologia de microprocessadors, un moviment que molts analistes consideren que està dirigit directament a la Xina.

Perquè la proposta tiri endavant, ha de superar un període de "consulta pública" de 30 dies, que finalitzarà el 19 de desembre, segons el Registre Federal del Govern dels Estats Units.

"Estem avaluant les mesures que els Estats Units pot prendre", ha manifestat Feng, que ha subratllat que les contínues al·legacions de Washington a la seguretat nacional per justificar el seu posicionament respecte a la Xina "només donaria lloc a barreres innecessàries i perjudicaria el comerç".

Feng: "Esperem que els Estats Units retiri les seves acusacions"

"La Xina prestarà molta atenció a la legislació nord-americana pertinent i prendrà les mesures necessàries per salvaguardar els drets i interessos legítims de les empreses xineses, segons correspongui", ha assegurat el ministre de comerç xinès.

Washington exigeix ​​a Pequín que millori l'accés als mercats i la protecció de la propietat intel·lectual per a les empreses nord-americanes, que redueixi els subsidis industrials i redueixi una bretxa comercial de 375 mil milions d'euros. En consonància, Trump ja ha imposat aranzels sobre 250 mil milions de dòlars d'importacions xineses per forçar i aconseguir concessions del gegant asiàtic i augmentarà la taxa aranzelària d'un 10% al 25% a partir de l'1 de gener.

Noticias relacionadas

contador