hutíes yemen

El preu del petroli avança posicions de forma destacada, amb el cru de referència a nivell mundial, el Brent, pujant fins a un 2,5% i superant els 79 dòlars per barril, pel fet que els Estats Units i els seus aliats, entre ells el Regne Unit, han llançat atacs aeris contra els rebels hutís al Iemen.

Aquesta acció representa un augment en les represàlies pels atacs dels rebels als vaixells al mar Roig, que han posat en perill el flux de combustible i les mercaderies a través d'aquesta via fluvial vital. Mentrestant, en un discurs televisat, el líder hutí Abdul Malik Al-Houthi ha promès una "gran" resposta als Estats Units i els seus aliats si continuen amb l'acció militar contra el grup.

Per la seva banda, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha dit en un comunicat llançat aquest dijous a la nit que "aquests atacs selectius són un missatge clar que els Estats Units i els nostres socis no toleraran atacs contra el nostre personal ni permetran que actors hostils posin en perill la llibertat de navegació en una de les rutes comercials més crítiques del món",

Aquest seria el primer atac conegut dels EUA contra els hutís recolzats per l'Iran al Iemen. En aquest sentit, cal destacar que l'Iran ha condemnat "enèrgicament" aquest divendres l'acció dels EUA i els seus aliats contra els rebels i ha afirmat que es tracta d'una "clara violació de la sobirania i la integritat territorial del Iemen".

Stephen Innes, gestor de l'SPI Asset Management, afirma que els preus del petroli continuaran augmentant des dels nivells actuals a mesura que la tensió s'intensifica i que impacta en el subministrament d'energia. "En un escenari de 'severa disminució en el subministrament', on s'interromp el trànsit marítim a l'Estret d'Ormuz, els preus del petroli podrien augmentar més del 20%, i els preus del gas natural es podrien disparar fins a un 370%", adverteix.

Noticias relacionadas

contador