• La producció als EUA ha augmentat un 14% des de mitjans de 2016
  • La previsió és que les retallades de producció es perllonguin més enllà de març de 2018

El petroli cotitza amb moderades caigudes, després de marcar màxims de més de dos anys durant les últimes sessions. Tant el Brent com el West Texas cotitzen amb caigudes del 0,2% de mitjana. A més, la producció de cru dels EUA ha augmentat un 14% des de mitjans de 2016 fins als 9,6 milions de barrils diaris.

Així, el barril de Brent, de referència a Europa, cau un 0,17% fins als 63,1 dòlars. Durant les jornades anteriors ha arribat a marcar els 64,65 dòlars, màxims de més de dos anys. Per la seva banda, el barril de West Texas, de referència als EUA, cau un 0,23% fins als 56,63 dòlars.

D'altra banda, els líders mundials de les principals companyies de petroli i gas han apostat per un futur "optimista" per al sector i un any 2018 de recuperació en els preus del cru, amb un barril estabilitzat a la franja dels 50-60 dòlars.

La Conferència Internacional de Petroli d'Abu Dhabi (ADIPEC), que se celebra fins dijous que ve a la capital de l'Emirat i passa per ser un dels esdeveniments més grans i influents del món per la industrial mundial del petroli i del gas, es va iniciar aquest dilluns amb la reunió de més d'una vintena dels principals executius de la indústria per analitzar el nou panorama global marcat per la transició energètica i els diferents models de creixement, han informat fonts del sector.

Les conclusions del grup dibuixen un "optimisme" generalitzat d'acord a la situació de recuperació econòmica a nivell mundial, així com al cada vegada més proper acord entre els països productors de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i de fora del grup, amb Rússia al capdavant, per mantenir la retallada de la producció, ja un alentiment en la transició del petroli a altres fonts d'energia, que no s'augura tan ràpida com es vaticinava.

Aquest optimisme del sector es veu recolzat pel comportament en els preus del barril de cru Brent, la principal referència al sector al món, que va trencar la barrera dels 60 dòlars el passat mes d'octubre per primera vegada en dos anys i va confirmar el signe a l'alça dels últims temps i deixant ja enrere els valors de 2016, quan al mes de gener va arribar a caure fins a nivells per sota dels 30 dòlars.

Aquesta recuperació en el barril de cru seria tota una realitat el proper any, amb un preu consolidat al voltant dels 60 dòlars, enfront de la mitjana superior a poc dels 50 dòlars aquest any.

El proper 30 de novembre, l'OPEP es donarà cita a Viena per considerar si porta les seves retallades a la producció més enllà del primer trimestre de 2018, data en què està previst que expiri l'acord vigent per reduir la seva producció a prop d'1, 8 milions de barrils per dia en un intent per acabar amb la sobreoferta.

Noticias relacionadas

contador