petroleocrash1

El petroli estén les caigudes aquest dijous, després de desplomar-se més d'un 4% a la sessió anterior, enmig de la notícia del retard de la reunió de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i els seus aliats, el grup conegut com a OPEP+, al 30 de novembre, i per les divergències al si de càrtel sobre les quotes de producció.

El barril Brent, de referència mundial, baixa un 1%, fins als 81,16 dòlars, mentre que el West Texas, de referència als EUA, es deixa un 1%, fins als 76,33 dòlars.

L'organització petroliera tenia previst reunir-se aquest diumenge 26 de novembre. Un conclave per al qual el mercat havia descomptat noves retallades per apuntalar els preus.

Tot i això, la sorpresa de celebrar la trobada uns dies després ha posat sobre la taula el desacord entre els diferents països sobre les quotes de restriccions de subministrament. "El retard no és bon senyal", adverteix Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

El problema, segons expliquen els estrategs, rau que els petits productors del grup, sobretot, els països africans (Angola i Nigèria) no estarien disposats a dur a terme les reduccions plantejades per l'Aràbia Saudita.

"Els saudites necessiten que un altre membre s'embruti les mans, i aparentment les negociacions no són fàcils", afegeix Ozkardeskaya.

Per tant, “si Aràbia Saudita no obté el suport que necessita dels altres països productors després de tots els esforços unilaterals que han realitzat, naturalment es veuran temptats a abandonar la idea de duplicar la retallada de subministrament i, eventualment, revertir-ho. Una decisió així conduiria a una forta caiguda dels preus del petroli i tindria un impacte significatiu a les economies d'altres nacions productores de petroli", afegeix l'analista.

Per a Bankinter, possiblement sí que estarien d'acord en la necessitat de retallades addicionals per suportar els preus el 2024, "però el problema radicaria en les quotes, ja que no estarien disposats a reduir-les, particularment els països africans (Angola i Nigèria)".

Des del mes de juliol passat, l'Aràbia Saudita està duent a terme una retallada voluntària d'un milió de barrils diaris, una mesura que s'estendrà fins a finals d'any.

"Mentre que Aràbia Saudita requereix que els preus del petroli se situïn als 90 dòlars per finançar la seva ambiciosa visió econòmica, la majoria dels altres membres veurien pressupostos estables amb preus als 70 dòlars. A més, alguns membres, com els Emirats Àrabs Units i Kuwait, han invertit en capacitats de producció que els agradaria explotar en el futur. Inicialment, Aràbia Saudita probablement esperava oferir la 'piruleta' als seus parells durant alguns mesos, però per la falta d'escassetat de subministraments, aquesta 'piruleta' va romandre als prestatges durant molt més temps", comenta Norbert Rücker, director d'economia i investigació de Julius Baer.

Els interrogants al voltant del subministrament de l'OPEP+ es produeixen en un moment en què les existències de cru dels Estats Units han augmentat 8,7 milions de barrils la setmana passada, molt més que l'increment d'1,16 milions que esperaven els analistes.

Aquesta situació és vista pels analistes com una "font de dramatisme" als mercats i volatilitat dels preus a mesura que ens apropem al 2024.

Noticias relacionadas

contador