ep archivo   pozo petrolifero
DAVID MCNEW - Archivo

Sangria al petroli. L''or negre' cau amb força aquest dimecres després que l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i els seus aliats, el grup conegut com a OPEP+, hagi ajornat la reunió prevista per al 25 i 26 de novembre al proper dia 30 de novembre.

Després de conèixer aquest moviment, el cru cau un 4%. En aquests moments, el barril de Brent, de referència mundial, cau per sota dels 79 dòlars, mentre que el cru West Texas, de referència als EUA, se situa als 74,4 dòlars.

Els líders de l'OPEP encara no han donat motius per què s'ha produït aquest retard, tampoc si els membres de l'Organització es reuniran a la seu de Viena o celebraran una reunió telemàtica. En aquest sentit, la nova data coincideix amb el primer dia de la cimera sobre el clima de la Conferència de les Parts (COP28) que se celebrarà a Dubai, un esdeveniment clau tant per a l'amfitrió, Unió dels Emirats Àrabs (EAU), el tercer més productor de l'OPEP, com per a altres proveïdors d'energia àrabs que aborden la transició ecològica.

Segons informa Bloomberg, el motiu del retard podria ser perquè Aràbia Saudita ha expressat el seu descontentament amb altres països membres sobre les seves xifres de producció. Cal recordar que Riad ha retallat de manera unilateral la seva producció a prop d'un milió de barrils diaris des del juliol. D'acord amb aquesta informació, el regne saudita estaria estudiant fer marxa enrere si els seus homòlegs no en retallen més la producció, cosa que sembla poc probable en aquests moments.

En aquest sentit, a la reunió de juny, es va pressionar Angola, Congo i Nigèria perquè acceptessin quotes de producció més baixes per al 2024 perquè la seva capacitat s'ha deteriorat, per la qual cosa una nova retallada podria ser difícil d'acceptar per a aquestes nacions africanes. Per part seva, EAU ha estat autoritzat per l'Organització per augmentar modestament la seva producció el gener, per la qual cosa també semblaria estrany que hi renunciés.

Abans del retard, els analistes havien pronosticat que l'OPEP+ probablement ampliaria o fins i tot aprofundiria les retallades de l'oferta de petroli fins a l'any que ve. Cal assenyalar que el cru ha baixat a prop d'un 18% des del màxim de setembre, desafiant la creença que les retallades de producció provocarien un ràpid enduriment dels mercats.

Per als experts de Natixis IM Solutions, els preus del petroli s'han tornat més volàtils després de l'esclat de les tensions geopolítiques al Pròxim Orient.

"Les tensions polítiques provoquen mecanismes de fugida cap a la qualitat. Quan aquestes tensions afecten una regió productora de petroli, generalment assistim a una pujada dels preus del cru, reflex del risc de subministrament d'aquesta matèria primera. Aquesta vegada, però, aquest mecanisme sembla no estar funcionant com a tal”, comenta Nicolas Malagardis, estrateg de mercats de la gestora.

Pel que fa a això, explica que la dicotomia actual entre la dinàmica dels preus i la de la volatilitat implícita reflecteix una combinació de factors que té més a veure amb els fonaments del mercat.

"La primera és que els mercats s'han acostumat a una tensió geopolítica elevada. En segon lloc, creiem que hi ha poques probabilitats que altres països de la regió participin en el conflicte, ja que en fer-ho podria perjudicar els interessos econòmics. A més, els Estats Units està augmentant la seva producció de petroli i, alhora, compensant les retallades de subministrament d'Aràbia Saudita. Finalment, l'atonia del creixement a Europa i les dificultats estructurals que penalitzen i alenteixen la Xina afecten la demanda i arrosseguen els preus", conclou Malagardis.

Noticias relacionadas

contador