• Per la seva banda, el West Texas puja durant la setmana un 8% fins als 67 dòlars
  • Aquest divendres, ambdós cotitzen amb lleugeres caigudes del 0,1%
cbpetroleoalcista2

Bona setmana per al petroli, que registra la seva millor setmana des del juliol de 2017. El barril de Brent acumula una pujada del 7,2% durant la setmana i voreja als 72 dòlars. Per la seva banda, el West Texas puja durant la setmana un 8% fins als 67 dòlars. Malgrat aquests avenços, ambdós cotitzen amb lleugeres caigudes del 0,1% aquest divendres. La tensió amb Síria i una reducció dels inventaris mundials han estat les principals causes d'aquestes pujades.

Les caigudes d'aquest divendres interrompen la ratxa de quatre jornades de guanys consecutius. Aquesta ratxa ha permès tant al Brent, de referència a Europa, com al West Texas, de referència als EUA, tocar màxims des de finals de 2014.

Aquest dijous, l'Organització de Països Productors de Petroli (OPEP) va apuntar que el superàvit mundial de les reserves petrolieres està a punt d'evaporar. Així, citaven una demanda d'energia saludable i retallades de subministraments propis.

L'OPEP i els seus aliats productors de petroli estan preparats per estendre el seu pacte de tall de subministrament fins al 2019 fins i tot quan s'espera que la saturació global de cru desaparegui al setembre, va dir a Reuters el secretari general de l'OPEP, Mohammad Barkindo.

Els preus del petroli van pujar dimecres al seu nivell més alt des de finals de 2014 després que Aràbia Saudita va dir que interceptava míssils sobre Riad i el president dels EUA, Donald Trump, advertís sobre accions militars a Síria, que van generar preocupacions sobre possibles interrupcions al subministrament.

El president dels EUA no ha pres una decisió sobre la potencial resposta militar contra Baixar Al-Àssad per l'atac de Guta, ha aclarit la portaveu de la Casa Blanca, Sarah Huckabee. Donald Trump conversarà de nou amb els mandataris de França i Regne Unit. Emmanuel Macron ha afirmat disposar de "proves fefaents" que el govern sirià ha fet servir armes químiques contra civils.

"Els preus del cru van pujar amb força dilluns impulsats per un dòlar nord-americà més feble i per l'alleujament a les preocupacions de la guerra comercial, cosa que va tornar a despertar la gana dels inversors", van assenyalar des del banc ANZ.

La creixent producció de cru dels Estats Units, que ha augmentat en un quart des de mitjans de 2016, fins als 10.460.000 de barrils per dia (bpd), amenaça amb soscavar els esforços de l'OPEP per estrènyer el mercat i apuntalar els preus. A finals de l'any passat, els Estats Units va superar el principal exportador, Aràbia Saudita, com el segon major productor mundial de cru. Només Rússia extreu més cru amb gairebé 11 milions de barrils.

Dimecres passat, es van publicar els inventaris setmanals de cru als EUA, que han pujat de manera inesperada en 3,3 milions de barrils. El mercat anticipava una caiguda de 200.000 barrils, després de la caiguda de 4,6 milions de barrils registrada la setmana anterior.

Noticias relacionadas

contador