opep 20190520112212

El petroli avança posicions aquest dimarts (Brent: +1,77%. 70,55 dòlars; WT: +2,5%: 67,97 dòlars) mentre espera la decisió dels principals productors mundials (OPEP+), que es reuneixen de forma telemàtica al llarg de la jornada. El cru Brent s'acosta als seus màxims anuals, als 71,38 dòlars, encara que els experts de Bolsamanía subratllen que el nivell clau es troba als 72 dòlars.

L'aliança OPEP+ manté encara bona part de la gran retallada de la producció que va posar en marxa el maig de 2020 per compensar la caiguda de la demanda causada per la crisi del coronavirus.

Durant els últims mesos ha anat obrint les aixetes de forma gradual i el passat 27 d'abril va confirmar un pla per augmentar gradualment els seus subministraments en 2.141.000 de barrils diaris de cru fins al juliol. S'espera que la coalició ratifiqui aquest augment de la producció previst per a juliol durant la seva trobada d'avui.

Expliquen els experts que l'excés de petroli acumulat durant els mesos de pandèmia està a punt de desaparèixer i, durant el segon semestre del l'any podria produir-se una forta caiguda de les reserves de cru, segons les últimes previsions de la mateixa OPEP, un retrocés que superaria folgadament la mitjana de 2021 i crearia la necessitat d'un bombament extra de petroli.

"És només una projecció, però al final de les mesures de bloqueig i l'acceleració de l'activitat econòmica, així com les perspectives de millora dels desplaçaments mundials, haurien d'augmentar la demanda mundial de petroli. L'expectativa del mercat és una disminució gradual i cautelosa de les retallades de producció de l'OPEP+, sobretot tenint en compte que l'Iran està a l'espera que s'aixequin les seves sancions durant les pròximes dues setmanes i que augmenti la seva pròpia producció", explica Ipek Ozkardeskaya, analista de Swissquote.

Segons Bloomberg, la producció iraniana podria arribar als 4 milions de barrils diaris, però Iran International afirma que podria arribar als 6,5 mbpd. Per la seva banda, l'Aràbia Saudita està disposada a prendre les coses amb calma i no posar en perill els esforços d'un any perquè els preus del petroli tornin a estar en el seu punt actual.

"Des del punt de vista tècnic, els indicadors de tendència i d'impuls apunten que no hi ha especial urgència per una correcció a la baixa als nivells actuals (del preu del cru). Si les notícies de l'OPEP són favorables, veurem un nou avanç cap als 70 dòlars al West Texas, on els brutals bous probablement lluitaran contra uns debilitats óssos", afegeix aquest analista.

Sobre un avanç del cru nord-americà fins als 100 dòlars, Ozkardeskaya considera que encara no s'hi assistirà. "Una pujada massa ràpida del preu del petroli se sumaria a les preocupants pressions inflacionistes i posaria en perill la recuperació econòmica. Per tant, encara que els riscos s'inclinen a l'alça, la recuperació a mitjà termini dels preus del petroli hauria de ser equilibrada i gradual", explica.

Amb uns preus del petroli més ferms, aquest expert espera que les companyies petrolieres ho facin una mica millor aquesta setmana.

Noticias relacionadas

contador