• La baixada més pronunciada es produeix en OHL, des del 6,83% fins al 4,7%
  • També hi ha canvis importants a l'alça en Tubacex, Atresmedia, Ezentis o Técnicas
ep markus tacke nuevo consejero delegadosiemens gamesa
SIEMENS GAMESA

Els fons de cobertura que pressionen les cotitzades espanyoles han fet menys moviments que durant les setmanes anteriors amb les seves posicions curtes. Però aquests han estat més intensos. Especialment en DIA, Siemens Gamesa i Aedas Homes a l'alça, i en OHL, a la baixa.

  • 18,74€
  • -0,32%

Dia

  • 0,01€
  • -1,54%
  • 0,34€
  • -1,17%
  • 18,05€
  • 0,00%

La cadena de supermercats és el valor més assetjat pels 'curts', amb una nova escalada de l'atac baixista, que passa des del 17,82% del 13 d'octubre fins al 19,54% del 27 d'octubre, segons els registres que va publicar aquest dilluns la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Encara que segueix lluny del rècord assolit el juliol al 24,86%, màxim històric sobre qualsevol empresa espanyola des que el regulador va començar a publicar aquestes estadístiques el 2011, implica que els baixistes tornen a posar el focus en l'empresa dirigida per Ana María Llopis i Ricardo Currás.

La institució presidida per Sebastià Albella recopila les posicions curtes superiors al 0,2% i publica els agregats sobre les empreses cada dues setmanes. És a dir, inversors que esperen que l'acció caigui, ja que prenen prestats els títols per vendre'ls i recomprar quan van a tornar-los (vegeu vídeo sobre el funcionament dels 'curts'). Així mateix, la CNMV publica els moviments individuals de més del 0,5% del capital. En DIA hi ha 10 fons o fons de cobertura que passen d'aquest llindar. Els més agressius són Marshall Wace (3,12% del capital) i Delores Holdings (el 2,98%).

El segon major augment es produeix sobre un debutant en aquests registres. La promotora immobiliària Aedas Homes, que va sortir a borsa el 20 d'octubre, ja compta amb un agregat de posicions curtes que pressionen la cotització de l’1,16%. Lansdowne Partners hi ha aflorat una aposta del 0,72%. El 'hedge fund' britànic té la major posició curta de la borsa espanyola en Amadeus (1,7%) -abans era Boussard en Telefónica-, que manté invariable des del 6 de juny i que suposa més de 430 milions d'euros apostats contra seva evolució.

L'altre moviment destacat a l'alça es produeix en Siemens Gamesa, en què els 'curts' passen de l’1,91% fins al 2,99%. Fa tot just tres mesos pràcticament era inexistent la pressió baixista, però l'empitjorament dels resultats per la paràlisi del seu negoci a l'Índia i un 'avís de revisió' han atret els baixistes. Capital Fund hi ha aflorat a l'octubre una posició del 0,6%. El valor es desploma un 24% en borsa aquest any.

Així mateix, les posicions curtes creixen al voltant del 0,7% del capital en tres valors. En Atresmedia arriben al 2,59%. El grup mediàtic ha patit des de juny en borsa mentre augmenten els temors que caiguin els ingressos per publicitat, o alenteixin el seu creixement. En Ezentis passen fins a l’1,73% enmig després de l'ampliació de capital que ha dut a terme, tot i que inversors institucionals com Cobas AM (Francisco García Paramés) o Augustus Capital (Lierde Sicav), encara confien en la companyia. Mentre que en Técnicas Reunidas pugen al 14,7%, màxim històric sobre la companyia d'enginyeria del sector petrolier, que és la segona cotitzada més pressionada després de DIA i es desploma en borsa el 2017 un 29%.

Els 'curts' també pugen per sobre del 0,3% del capital en Neinor Homes, Indra, Sabadell, Merlin i Cellnex. Mentre que les escalades de baixistes són menors en Mediaset, Parques Reunidos, Amper, Ebro Foods, Sacyr, Aena i Enagás.

A la banda contrària destaca el tancament de 'curts' en OHL. La constructora va vendre aquest mes la seva divisió de concessions al fons IFM per 2.775.000 d'euros, cosa que va ser ben rebut pel mercat. El valor es dispara gairebé un 60% a l'octubre i, mentre, els baixistes hi han disminuït l'atac des del 6,83% fins al 4,7%. Tot i que el 'hedge fund' més agressiu, Marshall Wace, ha tornat a endurir-hi l'atac fins a l’1,74%, fins i tot per sobre el d’abans del ral·li.

La resta de moviments baixistes és més moderada que a l'alça. En Almirall i Quabit es redueixen en més del 0,3% del capital, i per sobre del 0,2% del capital estan els descensos en Viscofan, Red Eléctrica, Colonial, Grifols, Ence, Gas Natural, CaixaBank i Axiare. Per la seva banda, la caiguda és molt més lleu en Bankia, Ercros, BBVA i Acerinox.

Noticias relacionadas

contador