• Y de la reunión de la Organización de Países Productores de Petróleo del mismo día
  • Y del Informe de Empleo de mayo en Estados Unidos, que se publicará el viernes
  • Además, miércoles y viernes habrá datos de los sectores manufacturero y servicios
inversiones-640

Sessió de transició a l'IBEX, que ha tancat amb pujades del 0,11%, fins a 9.116,90 punts. Els inversors, sense les referències dels mercats de Londres i Wall Street, que han romàs tancats per festiu, es preparen per a les tres referències destacades dels propers dies: parlem de la decisió sobre tipus del Banc Central Europeu i de la reunió de l'Organització de Països Productors de Petroli, que tindran lloc dijous que ve; i de l'Informe d'Ocupació de maig als Estats Units, que es publicarà divendres.

  • 10.729,50
  • -0,33%

L'Organització de Països Productors de Petroli (OPEP) es reunirà el proper 2 de juny a Viena i, per primera vegada, l’Aràbia Saudita podrà presumir que la seva estratègia per treure del mercat als productors de petroli americans ha tingut èxit.


Segons informa Bloomberg, els saudites han eliminat l'excés de producció que causaven els productors dels EUA i, al mateix temps, han aconseguit mantenir la producció en nivells rècord. Malgrat els dubtes inicials de molts dels seus socis i a les crides per retallar la producció, el preu del cru ha rebotat un 80% des dels mínims de juny.


Segons dades de l'agència de notícies, els països de l'OPEP no retallaran la seva producció ni tampoc no imposaran límits a la producció, cosa que no és del grat de l'Iran. “Potser no es consideri una victòria si ho comparem amb el moment en què el cru estava a 100 dòlars, però l'estratègia de l'Aràbia Saudita ha funcionat. S'ha produït una caiguda important de la producció i els preus han pujat”, ha comentat Seth Kleinman, expert en energia de Citigroup.


EL CONSENS NO ESPERA CANVIS PER PART DEL BCE


Sobre la reunió de política monetària del Banc Central Europeu, José Luis Martínez Campuzano, estrateg de Citi, comenta que "no esperem canvis en la reunió del BCE d'aquesta setmana. I sí, sí veiem molt probable que el President del BCE reiteri en la Conferència posterior a la reunió que es mantenen obertes les portes a prendre noves mesures expansives en el futur, en cas necessari. Però, de moment no saben si ho serà".
Aquest expert afegeix que "d'entrada, algunes mesures aprovades al març encara no s'han aplicat. I em refereixo tant a la compra de deute corporatiu com al TLTROII. Caldrà esperar a conèixer el resultat de l'aplicació d'aquestes dues mesures, més les ja aplicades, per valorar la possibilitat d'altres de noves. Però, com deia el president del Buba, la contínua especulació sobre noves mesures expansives pot deteriorar la credibilitat dels agents econòmics en les mesures ja aplicades".


INFORME D'OCUPACIÓ ALS EUA: QUÈ ESPEREN ELS ANALISTES?


Per a l'Informe d'Ocupació de maig als EUA, el consens espera una creació de 164.000 llocs de treball, després dels 160.000 ocupacions creades a l'abril. Està previst que la taxa d'atur es mantingui sense canvis en el 5%. Aquesta dada és important perquè la presidenta de la Reserva Federal, Janet Yellen, va comentar divendres passat que "l'economia segueix millorant i el creixement sembla repuntar enfront del primer trimestre. Si el mercat laboral segueix millorant, tal com espero, seria apropiat que la Fed segueixi elevant els tipus d'interès probablement els propers mesos, aquest moviment sigui apropiat”.


MILLORA EL SENTIMENT ECONÒMIC A LA ZONA EURO


En l'actualitat de la jornada, malgrat la incertesa política, millora el sentiment dels consumidors i de les empreses. En concret, la confiança empresarial del mes de maig a la zona euro ha millorat una dècima fins al 0,3% respecte de la dada d'abril i també sobre les expectatives del consens dels analistes. Per la seva banda, l'indicador de sentiment econòmic que elabora la Comissió Europea pansa de 104,0 punts fins a 104,7 punts, tres dècimes per sobre del projectat pel mercat.


A Espanya s'ha publicat la dada avançada d'IPC de maig, que escala una desena en la seva variació anual fins al -1,0%, i encadena cinc mesos en negatiu. En la seva taxa mensual, augmenta un 0,6%, el major increment des de maig de 2008. L'indicador d'inflació també s'ha publicat a Alemanya, i puja des del -0,1% fins al 0,1%, mentre que a França hem conegut l'estadística de creixement del PIB en el primer trimestre, en l'1,4% trimestral i en el 0,6% anual, revisant-se en aquest cas una desena a l'alça.


Finalment, recordem que dimecres es publicaran dades del sector manufacturer de maig d’àmbit mundial i que divendres es publicaran referències del sector serveis. Aquestes dades són seguides molt de prop pels bancs centrals i també pels inversors.


ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX: LA CLAU ESTÀ EN ELS 9.544 PUNTS


"La sessió d'aquest dilluns ha estat bastant tranquil·la en comparació amb els moviments de dies enrere. El gran culpable no és cap altre que la festivitat en les borses de Nova York i de la City de Londres. Aquests dos mercats són els que més diners mouen al món, per la qual cosa si aquestes romanen tancades la liquiditat de les borses, la profunditat d’aquestes, es veu minvada i, per tant, els moviments són, en la majoria d’ocasions, més estrets. Dit això, tot apunta al fet que tard o d’hora atacarem les importants zones de resistència que tenim en els màxims d'abril en els 9.360 punts", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.


"Encara que com ja hem comentat en altres ocasions, al meu entendre la clau està en el buit a la baixa setmanal i mensual dels 9.544 punts. Només tancant aquest buit a la baixa, per definició zona de resistència, haurem aconseguit caminar tot el camí recorregut des de principis d'any, amb les implicacions de fortalesa que això sempre té per als preus. No oblidem que el 2016 va començar sent el pitjor inici de les borses de tota la història. Per tant, si recuperem els nivells de finals de desembre de 2015, a on sembla dirigir-se l’IBEX, seria sens cap dubte un senyal que convidaria a l'optimisme. Per cert, quan només falta una sessió per tancar el mes de maig, el nostre índex acumularia en el mes una pujada propera a l’1%", conclou aquest expert.

contador