ep presidentela reserva federal fed de estados unidos jerome powell 20190320192903
FED - Archivo

"En primer lloc, m'agradaria dir unes paraules sobre els esdeveniments recents relacionats amb les negociacions comercials i altres assumptes. No sabem com o quan es resoldran aquests problemes". Són les paraules del president de la Reserva Federal dels EUA (Fed), Jerome Powell, durant un discurs que ha pronunciat aquest dimarts.

"Estem seguint de prop les implicacions d'aquests desenvolupaments per a la perspectiva econòmica dels EUA. I, com sempre, actuarem segons correspongui per sostenir l'expansió, amb un mercat laboral fort i una inflació a prop del nostre objectiu simètric del 2%", ha afegit el banquer central més poderós del món.

Powell no ha donat més detalls sobre la política monetària de l'organisme, ja que ha participat en la Conferència sobre estratègia de política monetària, eines i pràctiques de comunicació, organitzada per la Fed de Chicago.

El mercat atorga un 50% de probabilitats que la Fed baixi els interessos durant la reunió de finals de juliol, tot i que hi ha experts que afirmen que aquesta previsió és massa agressiva, ja que el banc central ha anticipat que serà "pacient" al llarg de l'any a l'hora de dirigir la seva política monetària. La probabilitat d'una retallada de tipus el setembre és del 90%, i la d'un segon retallada el desembre és del 80%.

A més del mercat, durant els últims dies el president dels EUA, Donald Trump, ha tornat a redoblar les seves crítiques a Powell, en considerar que el banc central ha de baixar els tipus d'interès per estimular l'economia, pel fet que no hi ha pressions inflacionistes a l'horitzó.

Aquest dilluns, el president de la Fed de Saint Louis, James Bullard, va obrir la porta a la possibilitat que la Fed abaixi els tipus d'interès per ajudar que la inflació arribi al seu objectiu del 2%. Una retallada de tipus "podria estar garantit aviat" perquè "un entorn d'elevada incertesa al voltant del règim de comerç global seria un factor negatiu per al creixement mundial, que afectaria el rendiment macroeconòmic dels EUA", va assenyalar Bullard.

En qualsevol cas, si la Fed està estudiant una retallada de tipus, hauria de començar a preparar el mercat més explícitament per aquesta possibilitat, cosa que encara no ha fet. El banc central celebrarà les seves pròximes reunions el 19 de juny, el 31 de juliol i el 18 de setembre.

Noticias relacionadas

contador