bolsa madrid ibex

El selectiu espanyol ha aconseguit tancar la sessió amb signe positiu malgrat la gran volatilitat que ha afectat aquest dijous els mercats. Tot i que ha començat el dia amb guanys, no ha trigat a canviar de signe i ha passat la resta de la sessió en vermell, encara que a última hora ha aconseguit capgirar-se.

L'IBEX-35 ha acabat la sessió d’aquest dijous amb una pujada del 0,18% i una cotització de 8.978 punts. Malgrat que ha cotitzat amb pèrdues de més de l’1% durant la major part de la sessió, a última hora ha aconseguit no només retallar les caigudes gràcies a Banco Santander, que ha acabat la jornada amb un repunt del 0,76%, sinó que a més ha pogut tancar el dia amb alces.

La banca ha estat l’«espasa de Dàmocles» del selectiu espanyol durant tota la jornada, com també ho ha estat l'apreciació de l'euro contra el dòlar després de la decisió de la Reserva Federal nord-americana (Fed, per les sigles en anglès), que aquest dimecres va mantenir els tipus d'interès i va reduir de quatre a dues les alces previstes per a aquest 2016; a més, va projectar només dues pujades per al 2017.

«Les accions s'estan movent a la baixa davant l'avanç de l'euro», ha dit Ion-Marc Valahu, administrador de fons de Clairinvest, a Reuters. Per la seva banda, Connor Campbell, analista de Spreadex, ha ressaltat que no només l'IBEX, sinó també la resta de borses europees, «s'han mantingut en números vermells aquest dijous, paralitzades per un euro hiperactiu». L'índex espanyol ha aconseguit canviar de signe, encara que no ha estat el cas d’altres places com el CAC francès o el DAX alemany, que han acabat en vermell.

Segons Daniel Pingarrón, estrateg d’IG Markets, «l’euro/dòlar ja va tenir un primer impuls alcista dijous passat, després de conèixer-se les mesures anunciades pel BCE i de la roda de premsa posterior de Mario Draghi, en la qual es van tancar moltes posicions curtes, i l'especulació va portar l’encreuament per sobre d'1,12. Quan les borses van rellegir el que havia anunciat Draghi i es van recuperar divendres i dilluns, l’euro/dòlar amb prou feines va matisar la seva reacció, i es va mantenir al voltant del nivell d'1,11. I aquest dimecres, després dels anuncis fets per la Fed, l’euro/dòlar ha desenvolupat un nou tram alcista que el porta per sobre d'1,13, cosa que castiga severament les borses europees, especialment els sectors més exportadors».

A Espanya, la caiguda de la banca ha «eclipsat» les pujades de les petrolieres, com Repsol, que ha tancat amb unes alces del 2,49%, i de les companyies d’acer, que s'han beneficiat de la pujada de l'euro, ja que un dòlar més feble fa que els metalls siguin més assequibles per als consumidors que els compren en una moneda diferent de la nord-americana. En aquest àmbit ha destacat per sobre de totes ArcelorMittal, que en tancar la sessió pujava un 9,52%, i es convertia en el millor valor de l'IBEX.

A més, altres matèries primeres com el petroli també rebotaven amb força. El cru marcava la seva segona jornada consecutiva de pujades, d'un 3% de mitjana, alimentada per la caiguda del dòlar que s'ha produït després de la reunió de la Reserva Federal (Fed) i per les expectatives que s'han creat entorn de la reunió que celebraran almenys 15 productors el 17 d'abril a Doha (Qatar).

ELS BANCS CENTRALS, PROTAGONISTES

Aquest dijous els bancs centrals han protagonitzat la sessió. No només la Fed, que continuava en el punt de mira dels inversors, sinó també els bancs centrals de Noruega i d'Anglaterra. El Banc de Noruega (Norges Bank) ha reaccionat al deteriorament de les expectatives globals de creixement i a la caiguda generalitzada dels tipus d'interès en altres països amb una baixada de 25 punts bàsics de la seva taxa de referència, que passarà a situar-se en el 0,50%, i ha advertit que encara pot retallar més la taxa, sense excloure l'opció d'introduir tipus negatius.

Per la seva banda, el Comitè de Política Monetària del Banc d'Anglaterra (BoE, per les sigles en anglès) ha decidit per unanimitat mantenir sense canvis els tipus d'interès en el 0,50%, així com l'abast del seu pla de compra d'actius, que puja a 375.000 milions de lliures (475.545 milions d'euros). D'aquesta manera, l'institut emissor britànic manté estables els tipus d'interès de la lliura esterlina des del 5 de març del 2009, data en què també va establir un programa de compra d'actius mitjançant l'emissió de reserves, que ha estat ampliat successivament fins a arribar al seu volum actual el juliol del 2012.

I, enmig de tot això, Munich Re, la segona reasseguradora més gran del món, amb 231.000 milions d'euros en inversions, emmagatzemarà almenys 10 milions d'euros en dues monedes diferents dins de les seves voltes de seguretat per no haver de pagar per accedir a diners en efectiu a curt termini. Aquesta sorprenent decisió es pren després d'una mesura adoptada pel Banc Central Europeu (BCE), entitat que dirigeix Mario Draghi, que va tornar a modificar els tipus d'interès de la seva facilitat de dipòsit, un mecanisme que utilitzen els bancs per «aparcar» els seus fons de liquiditat.

PERILL A ABENGOA?

En l’àmbit empresarial destaca Abengoa, que continua en el punt de mira després de presentar aquest dimecres un pla de negoci i una proposta de reestructuració financera que inclou una injecció de liquiditat de 1.500 milions d'euros en un termini màxim de cinc anys. I és que, del pla de reestructuració, Renta 4 diu que el més rellevant és que Abengoa haurà de tenir l'aprovació del 60% dels creditors per al dia 27 de març (presentació de l'acord davant el jutjat de Sevilla el dia 28). De moment, en té un 40%. En cas contrari, Abengoa entrarà en concurs de creditors.

A més, la junta general d'accionistes de Bankinter ha aprovat la pujada del 36% del dividend respecte a l'any anterior, fins a 0,23 euros en efectiu per a cada títol. Això suposa destinar el 50% del benefici de 376 milions d'euros obtingut el 2015 a la retribució dels posseïdors d'accions. «Aquest dividend s'emmarca en una política prudent que contribueix a la conservació del capital i que permet que l'entitat mantingui un nivell de solvència adequat», ha assegurat el president de l'entitat, Pedro Guerrero.

ANÀLISI TÈCNICA

César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía, ha destacat que «el selectiu espanyol aconsegueix tancar la sessió amb lleugeres pujades del 0,18%, després que a mitja sessió veiéssim caigudes de fins al 2%. El selectiu s'ha recolzat prop dels 8.800 punts, nivells on presenta una important banda de demanda».

L'expert ha explicat que «la figura dibuixada en tancar la sessió és bona, i sembla que podríem veure la continuació de les pujades en les properes sessions. Un tancament per sobre del nivell de 9.062 punts, màxims de la sessió d'avui dijous, seria el senyal que ens faria pensar en una continuació de les pujades». A més, ha dit, «amb vista a les properes jornades no descartem que acabi arribant al nivell de 9.500 punts».

contador