• Los inversores se mantienen pendientes de varios factores claves para las bolsas mundiales
  • La posibilidad de que la Reserva Federal de EEUU suba tipos es uno de ellos
  • Además, el BCE celebra su reunión de política monetaria la próxima semana
  • Banco Popular ha sido el protagonista negativo de la semana tras su ampliación de capital
Ibex_Inversores

L'IBEX tanca el mes de maig amb guanys mensuals molt moderats. El selectiu espanyol s'ha passat gairebé tot aquest període cotitzant en una estreta banda lateral situada entre 8.550 i 8.850 punts, encara que durant l'última setmana ha estat capaç de trencar a l'alça i tancar per sobre del nivell psicològic dels 9.000 punts, després de pujar aquest divendres un 0,31%, fins a 9.107,30 punts. En la setmana, l'índex s'ha revalorat un 3,8%.

  • 10.729,50
  • -0,33%

Els inversors es mantenen pendents de diversos factors que poden influir de manera important en el comportament de les borses. En primer lloc, la possibilitat que la Reserva Federal elevi els tipus d'interès en la seva reunió de juny va augmentar de manera considerable després de la publicació de les Actes de l'última reunió de la Fed.


"La majoria de partícips van jutjar que si les dades futures són consistents amb un creixement econòmic repuntant el segon trimestre, les condicions laborals continuen enfortint-se i la inflació fa progressos cap a l'objectiu del Comitè del 2%, llavors seria apropiat que el Comitè elevés els tipus sobre els fons federals al juny", van assenyalar les Actes, publicades el passat 18 de maig.


ECONOMIA: SEGONA REVISIÓ DEL PIB DEL PRIMER TRIMESTRE A EUA


Aquest divendres, hem conegut que l'economia nord-americana va créixer un 0,8% el primer trimestre respecte dels tres primers mesos de l'any anterior, segons la dada revisada a l'alça del Departament de Comerç des del 0,5% que havia estimat a l'abril. No obstant això, l'estadística suposa una lleugera decepció per al mercat, que havia anticipat un increment del 0,9%.


El mercat es troba pendent a més d'una intervenció pública de la presidenta de la Fed, Janet Yellen, a la Universitat d'Harvard. No se sap si la banquera central donarà pistes sobre la política monetària de l'entitat que presideix, però la veritat és que els ulls del mercat estan posats en les seves paraules. Des de Link Securities, comenten que "el que digui Yellen tindrà un impacte directe sobre la tendència amb què tanca el mercat nord-americà la setmana i en la tendència que adoptin les borses europees quan obrin dilluns que ve. Caldrà, doncs, estar molt atents a les seves paraules".


UNA SETMANA MARCADA PER GRÈCIA, BANC POPULAR I AMB LA VISTA POSADA EN EL BCE


Per la seva banda, Rodrigo Garcia, analista d’XTB, assenyala que "l'IBEX conclou una setmana en positiu en la setmana prèvia al fet que el Banc Central Europeu faci noves valoracions sobre l'economia i sobre la implementació de les polítiques expansives per a la zona euro".


Aquest expert afegeix que "si parlem de valors concrets, el gran i indiscutible protagonista d'aquesta setmana ha estat Banco Popular. L'entitat que presideix Angel Ron, anunciava una ampliació de capital que se saldava amb caigudes del 26% aquest dijous, sent, des de lluny el pitjor valor del selectiu en la setmana que acaba ara.

L'entitat ha baixat aquest divendres un 8% i s'ha desplomat un 32% en les dues últimes sessions.
Quant als triomfadors, per primera vegada en molt temps, no trobem un sector que acapari les primeres posicions de les revaloracions setmanals, amb companyies de segments tan dispars com ara Sacyr, BBVA, Areclor Mittal i Grifols dominant les primeres posicions, totes elles amb revaloracions d'entre el 8 i el 10%".


ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX: AMB LA VISTA POSADA EN ELS 9.360 PUNTS


"L'última sessió de la setmana ha estat bastant tranquil·la però malgrat això i dels descensos d'aquest dijous l'IBEX-35 tanca amb guanys propers al 3,5% en l'acumulat setmanal. Aquest divendres no podem dexiar de mirar al sector financer malgrat les importants caigudes, per segon dia, de Banco Popular. És cert que part de la banca ha tancat en números vermells però no ha estat així per als dos grans bancs del nostre país (Banco Santander i BBVA), explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.


"Des del punt de vista tècnic hem de saber que la primera zona de suport la trobem en el buit alcista d'aquest dimecres (8.918) i, per sota, tenim els 8.840 punts. Per dalt, de la banda de les resistències, tenim els màxims d'abril en els 9.360 punts, als quals sembla dirigir-se el nostre selectiu en teoria. Ara bé, no sabem si abans intentarem emplenar totalment o parcialment el buit d'aquest dimecres o ho intentarà des d'aquí.


D’entrada, hem de saber que en el curt termini el sector dels bancs europeus (SX7I), principal artífex de les pujades aquesta setmana, torna a cotitzar en nivells de resistència importants, just a la part superior del triangle (màxims decreixents i mínims creixents) que es troba dissenyant des dels mínims de febrer", conclou aquest expert.

contador