Petroleo_Bolsas oilmarkets

El selectiu espanyol tanca la jornada amb signe positiu després de les dues últimes sessions de caigudes gràcies a la banca, que ha aconseguit esquivar la decepció que han provocat els resultats d'HSBC.

L'IBEX-35 ha acabat la sessió d’aquest dilluns molt a prop dels màxims del dia, amb una pujada del 2,35% i una cotització de 8.387 punts. L'índex espanyol s'ha mantingut tota la jornada amb signe positiu després d'obrir amb un rebot de l'1,20%, i la resta de borses europees han seguit la mateixa tònica i han tancat amb pujades de l'1,80% de mitjana.

La pujades generalitzades de les borses s'han produït arran del rebot del preu del petroli. El barril de Brent (de referència a Europa) i el de West Texas (de referència als EUA) registraven una pujada mitjana del 5% a l’hora del tancament de la sessió, revaloració a la qual ha contribuït l'anunci de l'Agència Internacional de l'Energia (AIE), que ha dit que preveu un màxim històric de producció del cru als EUA el 2021.

No obstant això, i malgrat les pujades d'aquest dilluns liderades pel sector bancari, els inversors tenen molt present la incertesa política que es viu no només a Espanya, per la manca d'un pacte amb vista a la investidura del socialista Pedro Sánchez, que cada dia sembla més complicada. També la possible sortida del Regne Unit de la Unió Europea (coneguda com a «Brexit») preocupa, i molt, els mercats.

Precisament aquest dilluns el primer ministre britànic, David Cameron, ha dit que el resultat del referèndum sobre la permanència del país a la UE serà «definitiu», encara que també ha reconegut que es podria trigar anys a completar la sortida de la Unió Europea. Les seves paraules arriben hores després que l'alcalde de Londres, Boris Johnson, s'hagi mostrat a favor del «Brexit», cosa que ha provocat una caiguda de l'1,80% de la lliura contra el dòlar i l'euro, encara que en els últims compassos de la sessió la divisa s'ha recuperat i pujava un 0,86%.

I és que la lliura, assenyala Connor Campbell, analista de Spreadex, s'ha vist més «maltractada i castigada» a mesura que avançava el dia, «i ha arribat a caure a un nou màxim de set anys» davant la «fugida en massa» dels inversors. «Això és frustrant per a la lliura, i no es descarta que sigui el primer pas del que podrien ser quatre mesos molt lletjos fins que se celebri la consulta» sobre el «Brexit».

BATERIA DE PMI MANUFACTURERS

A més, aquest dilluns hi ha hagut bateria de PMI manufacturers. La dada de la zona euro s'ha situat en 51,0 punts, un punt per sota del que s’esperava, mentre que la d'Alemanya ha marcat una lectura de 50,2 punts, amb la qual cosa també ha quedat lleugerament per sota de les expectatives dels analistes.

Per la seva banda, el PMI manufacturer del mes de febrer dels EUA ha caigut a mínims des del 2009. L'indicador, elaborat per la consultora Markit, posa de manifest que es tracta del «comportament més feble dels últims tres anys i també iguala la lectura més baixa des que va començar la recuperació, el 2009». En concret, el PMI manufacturer ha baixat fins a 51,0 punts, des dels 52,4 anteriors, i s’ha situat per sota de la previsió del consens de 52,0 punts. Recordem que dades per sobre de 50 indiquen expansió de l'activitat, i dades per sota d'aquest nivell, contracció.

LA BANCA ESQUIVA HSBC

La banca ha estat aquest dilluns el sector que ha tingut un comportament millor a l'IBEX i a la resta de borses europees. Ha aconseguit, doncs, esquivar els resultats del banc britànic HSBC, que ha decebut en presentar unes pèrdues de 1.195 milions per al quart trimestre. Banco Santander, una de les naus capitanes de l'índex, ha tancat la sessió amb un rebot del 5%, encara que també destaquen les pujades de BBVA (+3,92%), Banco Popular (+5,25%) i CaixaBank (+4,43%).

Daniel Pingarrón, estrateg d’IG Markets, ha destacat que «els bons resultats presentats per Commerzbank fa uns dies va semblar que tranquil·litzaven una mica els ànims», mentre que «la cotització de Deutsche Bank, utilitzada com a vara per mesurar el risc del sector, se situa prop d'un 20% per sobre dels mínims anuals». En la seva opinió, el més destacable de la pujada és que «no hi ha hagut noves males notícies, per la qual cosa les coses han millorat amb el simple refredament dels riscos extrems percebuts».

ANÀLISI TÈCNICA

José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha destacat que «aquest matí hem començat la sessió amb un important buit alcista de l'1,20%, la qual cosa vol dir que ara la zona de suport més immediata la trobem en el nivell de 8.194 punts (tancament d'aquest divendres)».

«Des del punt de vista tècnic, tot el que hem repetit per a qualsevol de les sessions de la setmana passada continua sent vàlid a dia d'avui. I és que les referències de control són les que són, i les continuem tenint en el nivell de 7.920 punts per sota (zona de suport) i en els màxims d'aquest dijous, el nivell de 8.479 punts, com a resistència més immediata. Per sobre dels màxims d'aquest dijous, tenim els nivells de 8.615 i 8.900 punts.»

Segons l'expert, «ens trobem dins d'un moviment de rebot que podria tenir continuïtat en els propers dies, amb un objectiu màxim al voltant de la zona de resistència de 9.200 punts (abans important nivell de suport)».

De la sessió d'aquest dilluns «destacaríem les importants pujades del sector financer europeu en conjunt, amb Banco Santander com un dels que més hi ha contribuït, impulsant l'IBEX-35, i les importants pujades del petroli. Vejam si en els propers dies l’“or negre” és capaç d'atacar les resistències que presenta en els màxims del mes de gener passat, és a dir, el preu de 36,25 dòlars del futur del barril tipus Brent i el preu de 34,81 dòlars del futur del barril tipus West Texas. Si aquestes resistències fossin superades, podríem continuar apostant per la continuïtat del ral·li actual», conclou Rodríguez.

contador